Thursday 29 May 2014

CEKODOK HAYAM - MENU ATKINS P1,P2,P3,P4

Hola!!!

Ape cer kesayangan sume??? sihat ke idak? kite ok je stress makin kurang lepas berhenti kerja ni hehehe! skang duk lek lek kat umah dulu sambil mengemas rumah sebelum memulakan tugas ditempat yang baru..InshaaAllah..hari ni kite cuma nak share resepi yang tersangatlah mudah dan sangat senang untuk dimasak tapi sedap tak hengat tahap gaban kikiki!
*sambil menjeling malas seperti panda*

Lets Cekidaut!!!

hari ni kite nak ajak korang masak cekodok hayam atau dalam bahasa omputihnya disebut chicken nugget..skang jom tengok ape bahan2 yang kite perlukan untuk memasak cekodok hayam yang sedap tak hengat neh! jom! jom!

Bahan-bahannya
*******************
semangkuk isi ayam 
(campur isi dada dan isi peha untuk mendapatkan cekodok yang kenyal2 dan yummy!!)
1/4 biji bawang holand
1 biji telur
Garam / Knorr pasti sedap
(Fasa induction guna garam sudeh)
Lada sulah
Cili flakes
minyak bijan
Air
minyak untuk menggoreng 

selesai dah tengok bahan2nya..skang jom tengok cara2 memasaknya pulop..jom!


Memula amik blender..masukkan isi ayam + bawang + lada sulah + cili flakes + telo + minyak bijan dan sedikit air..campak je sume bahan2 tu masuk dalam blender macam dalam gambar diatas..lepas tu korang blend la dorang sampai sebati sehingga menjadi bancuhan cekodok seperti gambar dibawah..

Blender bahan2 tu sampai jadi bancuhan macam ni..kalau korang guna blender cokia sila masukkan bahan2 sedikit demi sedikit untuk mengelakkan blender korang dari menjadi jahanam hokay? pastikan blender korang tahan lasak kalau nak masukkan sume sekali bahan2..kalau tak..nanti jadi macam blender cokia kite..tengah best2 membelender tetibe dia terus mati tak bergerak-gerak..homaigod! nasib baik ada butang yang boleh reset balik..phewwwww!!! selamat!!! kikiki! so untuk keselamatan blender masing2 sila blend sket2 yerk?

Bila bancuhan dah jadi camni maknanya cantik la ni..tu pasal kena campur isi dada dan isi peha..kalau guna isi dada je nanti bancuhan ni akan jadi kasar dan tak bape nak menjadi..dan kalau goreng pon nanti cokodok korang akan jadi kering dan kurang kick! so sila ikut betul2 bahan2 diatas hokay? baru la boleh lawan nugget KFC! muahahaha!

Tadaaaaaaaaaaaa!!!
ni cekodok dah siap goreng..gambar gorengnya takde sebab susah nak goreng sambil amik gambar huhuhu! ampun! tapi cara gorengnya macam biasa je la..macam korang goreng cekodok pisang tu..sudukan sket2 guna sudu dalam minyak panas..hehehe!
*ayat tutup rasa bersalah*

Cekodok hayam yang lazat!!!! nyums!

Untuk yang berdiet dan masih dalam fasa induction korang boleh makan cekodok ni cicah dengan mayonis + sos istimewa yang lulus induction..macam yang atas ni kite makan dengan greek yogurt campur dengan sos istimewa kite masak sendiri sebab kite dah dalam fasa 2..resepi sos istimewa boleh cari kat entry2 lepas yer? dah banyak kali kite  letak hehehe! ok skang boleh carik bahan kat dapur dan selamat mencuba!!!


Moral Of The Story: Resepi yang betul menghasilkan cekodok yang setanding nugget KFC ;)

Mode: Cincin longgar

Sampai jumpe lagi..papai!!!

Tuesday 27 May 2014

MINI CHICKEN CHOP WITH COW SKIN + COCONUT CRUMB - MENU ATKINS

Hola!!!

Hari ni kite nak share resepi lagi..resepi ni tak kisah orang diet ke tak diet ke boleh sama2 hentam hehehe! kang asik post entry resepi diet je..sakit plak hati orang yang tak diet tu yer dop? tak mo! takmo!

Lets Cekidaut!!! 

Hari ni kite nak share resepi mini chicken chop jer..hehehe! skang jom tengok bahan2 yang perlu ada untuk kite sama2 buat mini chicken chop ni..jom! jom! 

Bahan2nya
*************
Isi Dada / Paha ayam 
Keropok kulit lembu
Kelapa kering
Lada hitam
Garam/Knorr pasti sedap
(induction guna garam je sudeh)
Kunyit
Minyak bijan
Telur
Minyak untuk menggoreng


Memula potong isi ayam ni jadi kecik2 sket..dah nama pon mini chicken chop kan?  hehehe! kalau nak lebih sedap guna bahagian peha yer sayang2 sume..sebab nanti rasanya akan jadi lebih wallah! juicy jerk..kalau guna bahagian dada nanti isinya jadi agak kering sket..kang makan tercekik! kikiki! pastu korang cucuk2 isi ayam ni dengan garfu biar dia berlubang lubang sket senang nanti ramuan perap nak menyerap dalam isi ayam neh! 

Dah siap cucuk isi ayam ni korang lumurkan lah dia dengan garam + kunyit + minyak bijan..biarkan perapan ni dalam 30 minit supaya rasa tu meresap jauh ke dalam isi ayam..nanti baru sedap nak makan hehehe!

ni gambar keropok kulit lembunya..kena goreng dulu..yang mentah yang tengah2 tu yer? ni gambar pinjam tau hehehe! yang kite punya tak sempat nak snap hahaha! makan begitu saja pon sodap! untuk resepi ni korang kena hancurkan kopok kulit lembu ni dulu tau? ramas2 je..
ha?? mana nak beli??? korang boleh refer kat SINI

Ni plak kelapa parut kering..ala! yang orang guna buat kuih raya tu..tapi jangan guna banyak2 tau? sebab carbnya tinggi.. untuk sape2 yang masih dalam fasa induction tu guna manja2 je..ni untuk ganti bread crumbs tau? ha! nak makan benda sedap kena rajin carik idea..tapi kena pastikan lulus untuk orang yang berdiet yer? kalau untuk orang tak diet tu lantak la nak guna banyak mana pon hehehe!

Ni plak lada hitam bijik..tumbuk je sendiri halus2 untuk dapatkan sensasi hangat2 sket masa makan nanti..nak guna cili flakes pon boleh sajork..sukahati la yer?

 Dah siap tumbuk tu korang gaulkan la kopok kulit lembu yang dah dihancurkan tu dengan kelapa kering ni tadi..kalau nak campur garam sket pon boleh..pastu campur dengan lada hitam tumbuk tu tadi..gaul sebati..dah siap tu letak dia kat tepi jap..

close up sket!

Balik pada ayam yang kite dah perap tadi..skang pecahkan telur dan tuang masuk dalam ayam tadi dan gaul rata..

Lepas tu amik ayam tu satu demi satu golek2kan dalam serbuk crumbs yang kite dah buat tadi tu..sorry gambar golek menggolek takde sebab sebok menggolek aje..masak sorang2 ler katakan..kite la chef..kite la photographer hehehe! terrer benau! buat sampai habis..dah habis tu boleh la korang panaskan  minyak dalam kuali..goreng dia dalam minyak yang panas tu sampai dia jadi kuning keemasan..gambar goreng takde gak..sebok menggoreng..nak bawak henpon gi dapur takut jatuh plak dalam kuali..huhuhu! terus jadi henpon chop oh! tidakkkkkkkkkkkk!!!!

 Tadaaaa!!!!! dah siap goreng camni la rupenya..hehehe!

Boleh makan dengan sos istimewa buatan sendiri atau makan dengan mayonis..oh! nom nom! resepi sos istimewa sila carik kat entry2 lepas yer? malas plak nak letak banyak2 kali hehehe!

close up sket hehehe!
Skang korang boleh cuba masak sendiri kat umah..senang je ni..ha! sape kata tengah diet takley makan chicken chop??? boleh der..tapi!!! kena buat sendiri yer??? selamat mencuba!!!

Moral Of The Story: Dapur dunia keduaku!

Mode: Lapar!!

Sampai jumpe lagi...papai!!!

Monday 26 May 2014

JOM SERTAI CABARAN KURUS BERSAMA DIET ATKINS MALAYSIA - ATKINS

Hola!!!

Hari ni kite ada berita baik nak share dengan kesayangan semua!!!! 
apaaaa????? hehehe!!

Lets Cekidaut!!!

Tadaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!


JOM SERTAI CABARAN KURUS BERSAMA DIET ATKINS MALAYSIA

Bila???
Cabaran akan bermula pada 
1 June 2014 hingga 30 June 2014

Siapa Boleh Sertai???



Seluruh rakyat Malaysia tidak kira usia tapi baby tak boleh join sebab korang masih belom cukup gemok lagi hehehe!




Hadiah???
InshaAllah pasti berbaloi melebihi RM300 untuk dimenangi
*jumlah pemenang dan amount pemberian wang tunai bergantung kepada jumlah peserta dan sponsor*


Objektif ???
Untuk membakar semangat dan membimbing peserta dengan panduan diet atkins yang betul serta dapat mengurangkan berat badan dalam masa 4 minggu dengan izin Allah.


Cara untuk sertai???
Sila baca dan fahamkan betul-betul semua syarat di 

Sponsor oleh KELAB DIET ATKINS (MALAYSIA)  bersama 
kalau ada lagi hamba Allah yang baik hati nak sponsor boleh emailkan terus kepada hi@profhariz.com..
kite ni cuma wakil kecil yang support pihak penganjur wink! wink!

NOTABULUKAKIYANGLURUS : 
PENDAFTARAN AKAN DIBUKA SEHINGGA 31 MAY 2014 JAM 23:59:59. 
SELEPAS ITU AKAN DITUTUP. MUKTAMAD
sebarang surat menyurat tidak akan dilayan..chewaaahhh!!

Jadi tunggu ape lagi??? sesiapa yang merasakan dirinya berkelayakan cepat2 la daftarkan diri korang untuk menyertai cabaran ini! disamping dapat hadiah yang lumayan korang juga boleh mendapatkan cara yang betul untuk mengurangkan berat badan dengan cara yang pantas dan berhemah..yang paling penting dengan cara yang sihat..cepat!!! cepat!!! jangan lepaskan peluang keplatinuman ini!!
peluang camni tak datang selalu taw??? tak join rugi woooo!!!! ok..perkongsian dah selesai..daaaaa!!!

Moral Of The Story: Anda buat anda dapat

Mode: Ceria Meria

Sampai jumpe lagi...papai!!! 

Thursday 22 May 2014

MUSHROOM STUFF WITH CHEESE BAKED - MENU ATKINS

Hola!!!

Agak lama kite tak hapdate blog cumil nikan??? sorry yer kesayangan sume kite busy sket dengan masalah kehidupan yang asik datang bertimpa timpa haih! tapi syukur Alhamdulillah skang sume dah hampir2 nak selesai pelan2 kayuh orang kata..doakan semoga segalanya dipermudahkan untuk kite yer?? ok untuk mengubati kerinduan korang pada resepi kite yang selalu menawan kalbu tu..errr...chewwaaah!!! 
*sila muntah berjemaah*
mari kite share satu resepi mudah dan boleh dimakan oleh orang yang berdiet mahu pon orang yang takmo berdiet..balun saje! ha! suka tak? suka tak?

Lets Cekidaut!!!

Ni bahan2 utama untuk buat resepi hari ni..ha? nama resepi??? ala! kan dah tulis kat atas nun..hehehe!

Bahan-bahannya
**********************
Cendawan Shitake / Portabello
bawang putih dicincang
Daging cincang
Unsalted Butter
Mayo Mustard
Special Sos
Mozzarella Cheese

bahannya bape banyak nak guna??? hehehe! cam biasa pandai2 la korang sukat sebab kite masak main campak2 aje kikiki!!! memang ajaran sesat sungguh! ok skang jom kite tunjuk cara masak cendawan sumbat2 neh! jom! jom!

Memula korang bersihkan dulu cendawan ni..potong batangnya tapi jangan buang pulak..boleh guna buat tambah isi untuk sumbat..korang potong batang cendawan tu halus2..kalau taknak guna batang pon tak pe korang boleh guna cendawan tu dalam sekuntum dua.. 

Pastu cendawan ni korang tumis dia kejap dengan butter dan garam..pastu angkat letak dia kat tepi jap..suh dia duk diam2 jangan bagi dia mererayap kang susah nak carik..

Lepas tu nak buat bahan sumbat dia plak..daging cincang + batang cendawan/cendawan cincang dan bawang putih korang tumis jugak dorang dengan butter dan garam..


Masak sampai jadi camni..pastu angkat masukkan dalam mangkuk..

Lepas tu campurkan tumisan daging tadi dengan sedikit butter + mayo mustard dan parutan mozzarella cheese..cheese tu parut je banyak2..lagi banyak lagi sodap!

Pastu campurkan sedikit sos istimewa dalam bancuhan inti ni tadi..

Kacau sampai dia jadi cenggini..ok siap dah inti untuk sumbat dalam cendawan kite tadi..

Amik dulang pembakar pastu susun cendawan yang duk diam2 tadi tu dan letakkan inti sumbat tu dalam cendawan tadi..letak hati2 jangan sampai bertabur..buat macam kite buat tu comel aje kan? kan? kan?
*sambil lap peluh*

Dah siap macam ni boleh la korang bakar dorang dalam oven sampai la cheese tu cair dan garing..

Tadaaaaaaaaaaa!!!!! dah masak!!! skang boleh ngap!

Kite makan cendawan sumbat ni dengan keropok kulit lembu..sedap habag hang! kenyang! kalau nak dapatkan keropok kulit lembu tu boleh refer kat link FB ni..adik manis ni jual hehehe! boleh PM dia yer?
SI COMEL GEBU TIMELESS LUKMAN

Jemput makan!!! hehehe!

bawah ni kite letak lagi cara buat sos istimewa tu..tau dah korang sure malas nak belek entry lama2 kan so kite tepek lagi kat bawah ni untuk memudahkan keje korang..


Bahan-Bahan Sos
*******************
Unsalted Butter
Bawang putih cincang
(kalau malas nak pakai asing2..guna jer garlic spread)
Cili boh
Air
Cuka
Garam
Sweetener

Cara caranya
********************
Tumiskan butter dan bawang putih..lepas tu masukkan cili.. masak diatas api sederhana sehingga cili betol2 masak..bila agak2 cili tu kering tambah air..masak lagi..biar cili tu betul2 masak baru la sos ni sedap dan akan tahan lama kalau disimpan..bila cili dah masak masukkan la bahan2 perasa tadi dan sambung lagi masak sampai sos tu jadi pekat..pastu rasa la sedap ke idak sosnya..bila dah cukup masak tu biarkan la sos tu sejuk sebelum simpan dia kat dalam botol..jimat tak yah beli sos kat luar yang mahal2 untuk diet tu..hehehe!
*sengih lebar berskala jahat*

Nota bulu kaki yang lurus:
 Semua bahan diatas korang agak2 je la yer untuk buat banyak mana..kite kalau masak main campak2 je tak reti nak sukat2..asal jadi sudeh..pastu untuk yang sedang berdiet dalam tahap P1 dan P2 sila ikut bahan diatas sepenuhnya yer? jangan derhaka! sape yang dah masuk P3-P4 boleh tambahkan dalam sos tu tomato blend dan capsicum cincang untuk mendapatkan rasa yang lebih wallah!


Ok siap sume dah! selamat mencuba!!! daaaa!!!

Moral Of The Story: Dari bahan yang sama boleh cipta macam2 resepi best!


Mode: geliang geliut


Sampai jumpe lagi..papai!!!


Thursday 8 May 2014

VALENTINE'S DAY 2014 - ILOVEYOO! & TEH TARIK PLACE

Hola!!!

Apa khabar kesayangan sume?? cam lama gak kite tak hapdate blog nikan?? ampun..kite baru je balik dari bercuti so takde masa sangat..tapi hari ni demi nak menunjukkan tahap kecintaan untuk korang makanya kite pon post la satu entry..tapi bukan entry diet yer? bosan plak orang asik baca pasal diet jerk..so hari ni kite saje nak share entry yang dah agak kepam ni..kepam pon tak kepam sangat la..tahun 2014 punya cerita gak..masa ni kite gi sambut hari kasih sayang dengan hubby..padahal hari2 je hari kasih sayang kot..
*sape tak sambut jangan nak menganjeng*
masa ni kite teringin sangat nak makan bubur kat I LOVE YOO ni..so hubby bawak la kite pegi makan hehehe!

Lets cekidaut!!!


Untuk sape2 yang suka makan makanan ringan2 macam kite ni..tempat ni memang sesuai sangat untuk korang melepak..boleh santai2 makan dengan member sambil buat ketupat mulut hehehe!

Sila layan diri sendiri yer kalau datang makan kat sini..takde staffnya yang rajin datang kat meja nak amik order..sume benda kena buat sendiri..

Sweet Potato - RM3.00
sebenarnya kite nak makan Yam Ball tapi dah habis pulop..so order jugak la keledek manis ni..sedap jugak rasanya..nyums!

Ni You Tiao atau pon nama lainnya ialah Cakoi..sedap makan kalau celup dengan bubur panas..Perggghhhhh! tak hengat! my fav neh!

Ni buburnya..ada 2 jenis..dry scallop dan dry oyster..kite amik yang dry scallop..cedap! buburnya memang jenis hancur lebur macam sesetengah orang cina panggil congee..kena makan cepat2 takut dia cair..

1 set camni siap air sekali baru RM7.50 tak termasuk sweet potato ball tu kira lain harga macam kite dah bagitau kat gambar atas nun..kite amik 2 set..tu pon makan tak habis sebab mungkin dah lama tak makan makanan berat camni..kite makan separuh je share dengan hubby..yang lain tapau bawak balik..

Comel jer nama cafe ni auwwwwwwwww!!!

Kafe ni terletak dalam Jusco Bukit Tinggi Klang berhadapan dengan panggung wayang..pandai2 la korang carik kalau nak cuba makanan kat sini erk? hehehe!

Jangan pelik tengok tiket wayang tu..tadi kite makan kat Jusco Bukit Tinggi Klangkan? tapi nape tiket wayang kat IOI mall Puchong plakkan?? hehehe! kite dengan hubby memang camni..suka buat benda pelik2 bersama..lagi pon dah lama tak pekena Teh ais + Mee goreng mamak kat teh tarik place ni..tempat lepak kegemaran kite dengan hubby masa duduk kat Puchong dulu..so kalau rindu saat2 tu we all terjah je pegi sana..kafe ni pon berhadapan dengan panggung wayang kat IOI mall tu jugak..
  
Ni mee goreng mamaknya..tapi sebab dah lama tak pegi rasanya macam dah kureng sket but still terbaik la mengikut tekak kite yang super duper cerewet ini..kuikuikui!

Teh Ais gelas besar memang wajib order..kadang2 sampai 2 gelas gara2 nak tunggu tengok wayang midnight punya pasal..rasa teh ni masih tak berubah dan harap sangat2 jangan berubah sampai bila2..sedap hoi! air mineral tu wajib kena ada..gi mana2 pon hubby mesti belikan sebotol sebab dah tau yang kite memang takley kehabisan air kosong..siap ingatkan kalau kite leka dan tak minum air hehehe! 
tengkiu sayangku..

Untuk kedua2 tempat ni kite bagi 3 bintang je..kalau diberi pilihan TEH TARIK PLACE ni lagi best kalau nak lepak sebab banyak pilihan makanan..I LOVE YOO tu plak pilihan agak terhad..so kalau nak terjah sila la terjah jangan malu2 yer? citer dah habis..daaaa!!!

Moral Of The Story : Nak dating kat mana2 pon buleh

Mode: Lapaq!

sampai jumpe lagi..papai!!!