Wednesday 24 December 2014

FATTY CAFE - LUMUT PERAK

Hola!!!!

Hari ni kite nak share entry yang maha kepam lagi hahaha!!! lantak...ni sume citer dibulan puasa nan lalu..dah nak masuk tahun baru dah tapi kite tak habis2 lagi dengan entry tahun ni huhuhu!!!
*bersusun dalam draft pe cite?*
nama restoran ni ialah FATTY CAFE
masa ni agak baru la pindah Lumut tak tau sangat kat mana tempat makan best..so memang main terjah aje la mana yang nampak hehehe! perjudikan tekak katanya..huhuhu!

Lets cekidaut!!!

Lama giler tak minum air berkarbonat..sedapnya bila sesekali dapat hehehe! kite order fanta stoberi..kesayangan order carrot susu..

Set Nasi Ayam Masala - RM10.90
rasanya??? agak sendu huhuhu!

Set Nasi Sotong Sambal - RM10.90
rasanya??? dabel sendu hurm...

Order untuk berbuka puasa ni..

Ni 2nd time datang plak..kesayangan order tea o ice kite order air epal jus..

Lamb Chop - RM15.90
rasanya? tersangatlah kuat bau kambingnya..haih! malas nak datang lagi la lain kali...black list terus cafe ni..hohoho!

Beef Steak - RM17.90
Serius kite tak faham sampai skang kenapa beef steak ni di masak kena potong2? sume kedai western yang kite pernah pegi.. sume steaknya akan dimasak seketul..nak makan potong sendiri..kalau nak kata baik hati sangat apesal lamb chop kite tu tak potongkan sekali???? ha! sape nak jawab?haih! pelik2 aje cafe kat lumut neh...
pastu rasanya very the hazabedah..choi! 

Pendek je entry kali ni..benda tak best malas nak karang ayat panjang2..ha? ape? bape bintang nak bagi tuk cafe ni?
Errr...TAIK BINTANG..
eh! lupa nak bagitau kat mana lokasi cafe ni..cafe ni dalam bangunan Billion baru yer? sape rasa nak pegi boleh pegi cuba..Kbai!

Moral Of The Story: nak bukak cafe pastikan chef pandai masak

Mode: Nak terkucil

Sampai jumpe lagi...Papai!!!

Monday 22 December 2014

CHEESE CRACKERS - MENU ATKINS FASA 1,2,3 & 4

Hola!!!!

Kite kembali lagi dengan resepi kudap kudapan untuk mereka2 yang sedang gigih berdiet hehehe! sape kata tengah diet takley makan jajan? sape? sape? sape? 
so takyah nak mukadimah panjang2 jom tengok camner cara nak buat cheese crackers yang sangat rangup serta maha lazat ini..

Lets Cekidaut!!!!

Bahan Bahan yang diperlukan adalah:-

Cheese (ape2 brand pon buleh)
Timun jepun
Tuna Cili (ape2 brand pon buleh) 
Mayonis

skang jome tengok cara masaknya pulop..jom! jom! 

Mula2 sediakan bahan2 macam dalam gambar..kite dah cuba buat guna 2 jenis cheese..guna mozarella block dan juga guna slice cheese..hasilnya hampir  sama cuma rasanya je yang berbeza..yang moza tu rasanya lemak2 dan tak bape nak rangup sangat..tapi kalau guna cheese slice memang hasilnya sangat wallah! kruk krak! bila makan hehehe!

Step pertama:
 Potong cheese tak kisah la besar mana pon..kalau kite sekeping tu kite potong 4..pastu gunakan kuali non stick susun cheese tu cantik2..letak jauh2 sket cam dorang tengah bergaduh sebab nanti bila cheese tu dah cair dia akan melimpah amik ruang rumah orang hehehe! gunakan api besar masa masak cheese ni..bila cheese tu dah cair dan bertukar warna kecoklat coklatan boleh tutup api dan biar cheese tu keras kat dalam kuali..bila dah keras macam biskut angkat dan letak dalam bekas kedap udara.. kalau tak kang lemau plak sementara nak buat toppingnya neh..   

Step 2:
Potong timun halus2..pastu campurkan dengan tuna dan mayonis..gaul rata bagi sebati..
  
Gaul cam dalam gambar atas ni yer? bila dah siap kuarkan cheese yang dah jadi biskut tadi letak dalam pinggan..gambar kiri kite guna moza cheese block..yang kanan kite guna slice cheese..

Bila nak makan letakkan la topping tuna tu atas cheese cracker tu..nganga mulut..gigit dan kunyah la dengan penuh perasaan riang dan gembira..sedap hoi! 
senang je kan? selamat mencuba!!

Thanks to si cantik manis from Japan Hannick Queen for this lovely recipe's ;) 
I really love it!!!! nyums!!!

Notabulukakiyanglurus:-

Yang tengah induction pandai2 sukat bahan yer? guna ape yang boleh je..ingat!!! makanan tin adalah makanan proses..jangan makan selalu kalau meta korang jenis lembab.. nanti berat susah nak turun..Kbai!

Moral Of The Story: Kena kawan dengan ramai orang kretip hahahihihuhu!


Mode: kenyang


Sampai jumpe lagi...Papai!!!

Wednesday 17 December 2014

POPPERS BUBBLETEA - SITIAWAN

Hola!!!

Lately ni kite asyik share entry menu diet je kan? sure korang bosan..so tuk mengelakkan korang rasa bosan hari ni kite nak share pasal tempat lepak2 sambil sejukkan anak tekak plak..kasik tukar sket la erkk? lagi pon dah nak kepam dah entry ni dibiarkan kat draft box tu..untuk member2 atkins nanti lain entry kite share pasal menu lagi yer? hehehe! 
biasanya kalau benda2 sejuk tekak ni kite memang peminat tegar CHATIME..tapi kat Lumut ni celah mana nak dicarikan CHATIME yer dop? so nak taknak kena la carik alternative lain..jalan punya jalan sekali jumpe plak cafe comel neh..
POPPERS namanya..skang jom tengok ape yang ada kat POPPERS ni untuk kite share ngan korang..

Lets cekidaut!!!

POPPERS Bubbletea

Hampir nak sama macam CHATIME..cuma menu ada sket beza la..mana ley sama..kang kena saman..huhuhu! korang boleh pilih kat menu ni nak perasa ape pastu bagitau kat kaunter..masa mula2 datang kite macam biasa la sure akan berkenal-kenalan dengan orang jaga kaunter tu sambil bersoal jawab tentang menu paling best yang dorang ada..hahaha!! selalunya mintak suggestion ape yang paling sedap untuk dicuba kat cafe dia neh.. 

Bila dah siap pilih menu nanti pekerja dia akan buatkan la..kite duk depan kaunter tu tgk cara dia buat..budak jakun la katekan..hahaha!! 


Sebab takde customer lain dalam tu maka sesukehati kite la nak berposing sakan kikiki!

cam kedai sendiri plakkan? wakakaka!!



ini yang kite pilih lepas dorang bagi cadangan..namanya Love Potion kuikuikui! sedap hoi! nak ke minum tengah2 cuaca panas pergghhhh!!! nyaman je anak tekak..

Nak lagi best dalamnya ada pilihan boleh letak jelly ke..bubble ke..tapi kite pilih benda yang kite tak pernah rasa iaitu popping bobba yang bulat2 kat mulut kite tu..bila gigit nanti dia pecah ada rasa manis2 masam gitu..cedap! hehehe!

Budak jakun ngan popping bobba..ya rabbi!

Kalau nak lepak kat cafe ni lama2 pon takde masalah..dorang ada sediakan sofa tuk melepak dan yang paling best dorang ada sediakan macam2 games yang korang boleh pilih untuk main sementara nak habiskan minuman yang korang dah order..

ada macam2 games..pilih aje yg mana nak..

Kalau dah lepas main tu pandai2 kemas dan letak la kat tempat asalnya balik..jangan dibawak balik pulak..ni hak bersama hokay?

Yang ni kali kedua datang..kesayangan masih lagi ngan Love potion dia tu..kite tukar amik cokolat babel plak..boleh tahan sedap la..

Si tamak..orang punya pon nak jugak kikiki!

Sambil minum sambil main jenga..buat mcm umah sendiri plak..main2 pastu gaduh sebab kalah..wakakaka!!! tapi camni la cara kite habiskan hujung minggu dengan kesayangan..so untuk POPPERS ni kite boleh bagi 3 bintang!
 korang boleh datang sendiri untuk cuba..cafe ni kat Persiaran PM/1 sitiawan dekat dengan Petronas..
kalau tak jumpe call aje no ni..010-460 9211 mintak arah jalan..lagi sonang.. 
boleh klik sini untuk tengok FB POPPERS
ok citer dah habis daaaaaaaaa...

Moral Of The Story: Sume benda baru haruslah dicuba


Mode: Lapar


sampai jumpe lagi...papai!!!

Thursday 11 December 2014

QUICHE SESUKEHATI - MENU ATKINS PHASE 1,2,3,4

Hola!!!

Hari ni atas permintaan ramai kite nak share lagi satu resepi..nama resepi ni ialah
QUICHE SESUKEHATI
*dah macam pintu doreamon le pulop*
nama resepi memang sentiasa nak up je khenn???? kikiki!
skang jom tengok ape yang kite perlukan tuk masak resepi sesukehati neh!

Lets Cekidaut!!! 

Bahan-bahannya:-
1 cawan bayam merah = 1.1g carb
(nak guna yang hijau pon buleh sajork)
1/2 cawan cendawan tiram = 2g carb
(nak guna cendawan lain pon buleh)
sebiji telur = 0.3g carb
1 cup isi ayam = 0g carb
(nak tukar daging or udang pon sukehati ler)
20ml whipping cream = 0.5g carb
(induction takyah guna kalau nak selamat)
1 tbsp Mayonis = 1g carb
1 tbsp salted butter = 0g carb
sebiji bawang kecik = 1g carb
1/4 tsp garam = 0g carb
Mozarella cheese sekehendak rasa = 0g carb
 1 tbsp minyak masak = 0g carb
1 bekas foil untuk membakar
Total carb = 5.9g carb

skang jom tengok cara2 buatnya pulop..kena tengok gambar baru la syokkan??? jom! jom!

 Memula kena potong bayam tu kecik2 dulu..cendawan tu pon kena potong jugak..bawang pon kena cincang dia halus2..

 Bila bahan dah siap potong skang jom kite saute sayur mayur ni sekejap..memula panaskan sket minyak pastu masukkan butter..bila butter dah cair tumis bawang sampai dia naik bau wangi..

 Bila bawang tu dah naik bau wangi campakkan aje bayam ngan cendawan tu masuk dalam kuali..kite suka guna bayam merah sebab dia jenis yang tak bape lembik sangat macam bayam hijau..so sedap bila nak makan..lagi pon bila juice merah dia kuar sayur kite ni nanti akan kelihatan pink2 kaler gitu..cantik!! hehehe! oh! sebelum terlupa..kalau korang guna isi ayam biasa korang saute sekali ayam tu dalam sayur tu tau? kebetulan kesayangan belikan kite ayam panggang giant so kite gunakan isi ayam tu aje hehehe!

 Pastu dalam mangkuk lain..pecahkan sebiji telo..campurkan dengan mayonis..whipping cream dan garam..pastu kacau bagi sebati..masukkan jugak mozarella cheese dan gaul rata..skang bancuhan tu dah nampak very the creamy kan?

 Sediakan bekas foil pastu susun sayur mayur dalam tu..pastu letak isi ayam plak atas sayur tu..ulang camtu sampai penuh bekas..bila bekas dah penuh tuang bancuhan telo tadi dalam foil tu..last sekali tabur lagi keju mozzarella atas beliau..bila sume dah siap humbankan aje beliau masuk dalam oven..biar dalam 25 minit camtu sampai sume bahan masak.. 

Tadaaa!!!!
quiche sesukehati dah pon masak..skang jom makan!! ngap! ngap! Burppp!!! kenyang!
resepi senang je kan? selamat mencuba..kbai!

Moral Of The Story: rajin kunci untuk segalanya

Mode: Mamun

Sampai jumpe lagi...papai!!!

Friday 5 December 2014

TRAFFIC LITE STUFFED - MENU ATKINS PHASE 1,2,3,4

Hola!!!!

Hari ni rasa macam rajin so nak share lagi resepi hahaha! jangan bosan pulop yer? 
nak tau resepi ape? meh rapat2! nama resepi kite hari ini ialah
TRAFFIC LIGHT STUFFED
ha! dasat tak namanya? dasat kan? kan? kan? hehehe!

Lets cekidaut!!!

Bahan2nya:-
1 1/2 biji capsicum macam2 kaler = 4.5g carb
1/2 cawan kobis bunga disagat halus = 2.5g carb
10 ekor udang dicincang halus = 0g carb
1 biji telur = 0.4g carb
2-3 tbsp homemade sauce  = 3g carb   
5 bijik lada hitam ditumbuk halus = 0.5g carb
1 tsp chili flakes = 0.5g carb
Mozarella cheese sekehendak rasa = 0g carb
Total carb = 11.4g carb

cara2nya masaknya plak jom tengok gambar kat bawah..
jom! jom! 

Memula sediakan bahan2 cam dalam gambar pastu sagat kobis bunga..lepas tu potong capsicum yang macam2 kaler tu buang bijiknya..kalau nak ikut nama resepi mesti kena guna warna merah..kuning dan hijau hokay??? hehehe!! udang tu plak buang kulit pastu cincang..kalau nak cincang halus boleh kalau nak separa halus pon boleh..ikut suka korang la erk?

         Dah siap sume tu campurkan kobis bunga sagat tu dengan udang..gaulkan dorang bagi sebati..bila dah sebati campurkan dengan sauce dan lada hitam tumbuk..kalau nak campur garam sket pon boleh..pastu pecahkan telur campurkan sekali..masukkan jugak cheese mozzarella yang telah diparut dalam bancuhan ni..

Dah siap gaul dengan telo dan cheese tu korang sumbatkan aje bancuhan tu dalam capsicum yang macam traffic light kaler tadi..pastu korang humban je dorang masuk dalam oven dalam 20 minit..kite pakai oven toaster so kalau guna oven gas ke oven yang lagi moden ke pandai2 la korang agak timingnya yer? bila bahan sumbat tu dah masak kuarkan dan letak lagi cheese dan cili flakes kat atas traffic light tu macam dalam gambar atas yer?? pastu masukkan balik dalam oven dalam 5 minit bagi cheese tu cair meleleh leleh gitu..ngeeeeeeeeeeeeee!!!

Tadaaaa!!!!! 
traffic light stuffed dah pon masak!!! kuarkan dari oven letak dalam pinggan susun ikut kaler traffic light taw??? kalau tak..tak jadi la nama resepi neh..bila dah siap susun sedia la untuk dicekik..ngap! ngap! sedap hoi!!!!

Notabulukakiyanglurus:-
siapa2 yang tengah induction pandai2 la sukat kalau nak mkn yer? mungkin makan seketul je cukup la hehehe!

Moral Of The Story: Otak tengah banyak idea sume benda boleh jadi

Mode: Sakit perut huhuhu

Sampai jumpe lagi..papai!!!

Wednesday 3 December 2014

LUCKY TREASURE - MENU ATKINS PHASE 1,2,3,4

Hola!!!

Agak lama gak kite menyepikan dirikan..hahaha! jangan risau kite tak hilang kemana mana pon cuma agak busy sket dengan keje seharian hehehe! jangan merajuk yer kesayangan sume..untuk mengubati kerinduan korang tu.. hari ni kite nak share satu resepi ringkas untuk korang cuba..
resepi ape????
nama resepi ni LUCKY TREASURE..kite cilok dari satu rancangan masakan dari singapore..tapi kite dah modified ikut selera tekak kite yang maha cerewet neh!  
hehehe! macam biasa ler nama resepi tu haruslah kebaboom khennn??? wakakaka!!!

Lets Cekidaut!!!!

Bahan2 yang diperlukan adalah:-
beberapa hirisan lobak putih
beberapa ekor udang
sedikit balance sambal tumis 
sedikit serbuk kari
garam
lada hitam
minyak bijan
minyak untuk menggoreng

cara masaknya jom tengok gambar kat bawah ni plak..
jom! jom!


Memula potong lobak putih tu bulat2 sukahati la nak bape hiris..pastu cuci bersih dan goreng sekejap..jangan sampai lembik kang tak sedap bila nak makan..biar dia rangup2 gitu..lepas goreng rendam dalam air sejuk sekejap untuk buang lebihan minyak tu..

Udang tu plak lepas dah buang kulit perap dia dengan garam + serbuk kari + garam + lada hitam dan jugak minyak bijan..pastu goreng jugak udang ni sampai masak..

Bila sume dah siap korang susunkan lobak putih tadi tu dalam pinggan..rujuk gambar yer? susun cantik2 pastu letakkan balance sambal tumis tadi comey2 kat atas hirisan lobak putih goreng tadi..lepas tu hempapkan udang kat atas sambal tumis tu..lepas udang dah landing atas sambal tepekkan plak sambal atas badan udang tu tadi..akhir sekali amik lagi satu hirisan lobak goreng tadi hempap atas udang tadi..hmmm..agak kesian udang ni dah la kena tepek ngan sambal pastu kena hempap plak lagi..cam sudah jatuh ditimpa tangga gamaknya...hehehe! 

Dah siap sessi hempap menghempap tu siap la resepi orang malas ni..boleh la dicekik sambil landing2 tengok tv..so selamat mencuba yer? kbai!

Notabulukakiyanglurus:-
Pastikan yang induction phase guna bahan yang dibenarkan sahaja..sape yang dah alih fasa tu sukahati korang ler nak tambah pape pon asal jangan terlebih carb sudeh.. 

Moral Of The Story: Diet itu tidak membebankan

Mode: terawang awang

Sampai jumpe lagi..papai!!!