Saturday 24 January 2015

FRESH SALAD WITH YOGURT DRESSING - MENU ATKINS FASA 2,3 & 4

Hola!!!

Hari ni hari sabtu macam biasa memang hari yang boring giler duk opis sebab sape pon takde..kite duk la sorang2 buat keje sket2 ape yang patut sambil layan FB hehehe! so sebelum kite makin parah menahan kebosanan baik la kite hapdate blog kite ni ada gak pekdahnya..khennn??? cam biasa hari ni kite nak share makanan kudap2 bila kite rasa tak berapa lapar sangat tapi tetap kena isi perut sebab nak maintainkan berat..INGAT!!! berlapar takkan buat korang kurus cepat..jadi makan la ikut waktu yang dah ditetapkan dengan portion yang terkawal..jangan sesekali membiarkan perut korang kosong lebih dari 5 jam..kerana????


ha!!! gedit??? gedit???? so makanlah untuk kekal kurus dan sihat hohoho! ok takyah nak buang masa banyak2..jom tengok ape resepi yang kite nak share dengan korang hari ni..

Lets Cekidaut!!!!

Nak share cara buat salad je pon hahaha!!! sabau je la kan???
jom tengok ape bahan yang diperlukan tuk fresh salad kite ni..

Bahan bahannya
******************
Baby Romance
Brocoli
(nak rebus boleh..taknak pon takpe)
Timun jepun
Udang rebus
Lada hitam
Garam
Plain yogurt
Stevia
Lemon
Minyak zaitun

(Curik resepi My Fav Chef..Mr.Gordon Ramsay hahahihihuhu)  

sukatan tu agak2 korang la erk? kalau yang tak diet lantak la guna banyak mana pon..kalau yang tengah diet dah taukan mesti kena kira carb untuk semua bahan..so sila belajar kira sendiri hehehe! Gud Luck :)

Caranya senang aje..mula2 amik plain yogurt campurkan dengan garam + stevia + perahan lemon + minyak zaitun dan lada hitam..kacau semua bahan sampai la sebati pastu masukkan dalam peti sejuk nak bagi dressing ni sejuk..kenapa kena sejuk? sebab hidangan salad ni sedap makan time dia sejuk2 hehehe! kite selalu buat untuk makan malam..makanan camni senang hadam so sesuai la dengan meta badan kite yang ala2 lemah gemalai neh..kikiki!

Dalam mangkuk lain susun la udang + brocoli + timun jepun + baby romance..bila nak makan tuang yogurt dressing tu dan gaul rata..sedia untuk dimakan dengan gembira..
ha! senang jekan? kalau nak rasanya lagi sedap sila gunakan plain greek yogurt..dan ingat fasa induction jangan buat sebab yogurt tu korang tak boleh makan..masuk fasa 2 nanti baru buat yer? ok selamat mencuba..Kbai!!!

Moral Of The Story: Makanan sihat untuk badan yang sihat

Mode: Giler Bosan

Sampai jumpe lagi..papai!!! 

Wednesday 21 January 2015

WARUNG PAK ALI - LUMUT PERAK

Hola!!!

Keje dah siap so skang boleh la berjimba ria seketika..hari ni kite nak share entry kepam lagik..wawawa!!! punya la banyak entry kepam kepom kat draft box tu bila nak habis post pon kite tak taw ler..
hari ni kite nak share tempat nak makan cendol tuk sejukkan tekak aje..ada orang bagitau kite cendol kat warung ni sedap..jadi harus lah dicuba tak gitu?
nama warung ni..WARUNG PAK ALI 

Lets Cekidaut!!!


Warungnya terletak nun di celah celahan pohon kelapa sawit yang rendang..kalau datang time petang memang angin bertiup sepoi2 bahasa gitu..terus rasa nak bawak tikar landing je bawah pokok tu..kikiki!

Cendol Pulut - RM2.50
Kite tak bape nak fancy sangat la dengan cendol neh..sesekali boleh ler layan..

ABC - RM2.50
ABC JB masih tatap menjadi pojaan hati ku!!!

Mee Kari - RM3.00
Rasa kuahnya boleh tahan tapi kite terus takut nak makan bila nampak mee tu bertukar jadi kaler oren oren..tu maknanya mee tu ada banyak bahan kimia huhuhu! 
tak bagus!!! tak bagus!!!

Laksa - RM3.00
Yang ni rasanya memang sedih..lagi pon kite sebenarnya tak bape nak fancy ngan Laksa Kedah..kite lebih suka Laksa Penang hehehe!

Keseluruhannya kite bagi warung ni 2 bintang aje..
**
kalau korang nak cuba makan boleh la datang..cara nak sampainya kalau dari Manjung selepas trafic lite lepas Jusco Manjung belah kanan korang belok kiri...pastu carik je warung ni dicelahan kebun kelapa sawit kat belah kanan jalan..ha! gedit? gedit?
*dah kenapa la map ko parah nau*

Moral Of The Story: Makanan sedap amat sukar diperolehi di Lumut ini

Mode: Agak lapar

Sampai jumpe lagi...papai!!!

Monday 19 January 2015

MAYONIS CHEESE HOMEMADE - MENU ATKINS FASA 1,2,3 & 4

Hola!!!!

Hari ini memang rasa bosan tahap gaban duk kat opis ni..keje takde..nak kuar jalan2 pon takde tempat nak pegi..so dari buang masa baik la kite hapdate blog kite neh..meh! hari ni kite nak share satu resepi yang boleh menjimatkan duit poket korang yang biasa suka meroyan kata Atkins ni diet mahal..memang la mahal kalau sume barang korang nak
 beli khennn?? pantang nampak member post gambar
terus lari laju2 gi kedai nak carik..kalau gitu memang rabak la poket huhuhu! 
so skang kite nak ajar cara mudah untuk buat 
MAYONNAISE CHEESE
 yang lulus Atkins dan boleh dimakan seisi keluarga..

Lets Cekidaut!!!!

Bahan bahannya macam dalam gambar diatas..iaitu..

1 Biji telur
1 Keping Cheese
1/2 Cawan Minyak Zaitun Extra Virgin
(nak guna minyak kelapa pon boleh)
1 Sudu Makan Cuka
1 Peket Stevia
Sedikit Garam
Sedikit Lada Hitam


oleh kerana ini adalah projek percubaan makanya kite buat sket je dulu..nak tengok lepas masuk tekak ke idak hehehe!
kalau rasa tekak boleh terima boleh la gandakan jumlah bahan2 tu yer? lalalala!
*sambil flip rambut yang mula cecah bahu*
 skang jom tengok cara buatnya pulak..mari! mari!

Caranya senang aje..yang perlu korang buat hanyalah
 humbankan aje sume bahan tadi tu kecuali minyak masuk dalam blender..pastu tutup blender hidupkan suis..biarkan dia berputar sampai sume sebati dalam 5 minit camtu..pastu korang bukak penutup tu dan masukkan minyak sedikit demi sedikit pastu sambung blend sume bahan2 ni sampai sebati..masukkan minyak tu sket2 sampai la dia habis..terus blend sampai bahan ni jadi pekat..

Bila dah pekat tu kira dah siap la mayo kite neh..
 boleh la pindahkan dalam tupperware atau botol yang bertutup rapat..bila nak makan hidangkan macam biasa...sedap hoi! jimat duit kite takyah beli mayo kat kedai dah lepas neh! kikiki!

ha? ape? nape ada gambar ayam? wakaka!!! tu saje je
nak tayang sebab lepas buat mayo tu kite terus makan dengan ayam bakar nyum! nyum!
Selamat mencuba..kbai!

Notabulukakiyanglurus:-
Kalau nak buat mayo ala2 kewpie korang tukar je bahan tu
 guna kuning telo + garam + minyak...siap!

Moral Of The Story: Selagi boleh jimat..kite jimat..

Mode: Buhsan

Sampai jumpe lagi...papai!!!


Thursday 15 January 2015

BUBUR MANJUNG - LUMUT PERAK

Hola!!!

Nak share entry kepam lagi hahahihihuhu!
sejak kebelakangan ni kite asyik update resepi je kan? biasa la bila tengah diet banyak masak kat rumah aje..skang bila dah masuk fasa maintain boleh la selalu kuar jalan2 carik kedai2 makan baru untuk dicuba ahaks! hari ni kite nak share satu kedai yang kite terjumpa masa mula2 pindah kat Lumut neh..

Lets Cekidaut!!! 


Budak separa gemok yang sangat gembira dapat keluar berjalan jalan cari makan dihari minggu yang permai..
*senyum comel dengan mata bersinar*

On the way lalu nak pegi Marina Island kite ternampak banner ni..wah! macam menarik aje..so harus la memberhentikan kereta dengan kadar segera untuk meninjau ninjau apekah yang ada disini..kuikuikui!
*mowtip sangat khennnn*

Oooooo Warung Selatan namanya..so skang jom tengok ape yang ada kat warung ni yang boleh kite share bersama dengan korang..

Nampak tak deretan bekas tu? dalam tu ada beraneka jenis bubur..pilih je yang mana berkenan ditekak..RM2.50 je semangkuk..sedap plak tu..nyum! nyum!

Ada macam2 menu sebenarnya kat sini tapi oleh kerana kite singgah waktu petang so kite rasa nak makan sesuatu yang ringan je untuk alas perut..jadi kite pon order bubur..

BUBUR PULUT HITAM - RM2.50
kite order bubur kegemaran kite..boleh tahan la rasanya..boleh la singgah lagi 5-6 kali lepas ni hehehe!

Muka teruja dapat makan bubur setelah sekian lama..lalala!!!

Slurpppp!!!!! jangan peduli dah orang kiri kanan..sila focus pada bubur kat depan mata tu je..

Focus! Focus!

Soto Ayam - RM3.00
Kesayangan order soto..pon boleh tahan rasanya...

makan plak dengan kuah kicap cili..memang heaven..dam dam dum!

Mee Bandung - RM4.00
ni kite makan masa pegi kali kedua hahaha! dasat tak kite? kite suka kuah mee bandung ni sebab dalamnya ada kacang lain dari resepi yang kite biasa makan..ikut tekak kite yang super cerewet ni memang boleh terima..so lulus cemerlang..

Tepi warung ni ada pokok nangka..sebab dah lama tak nampak pokok nangka berbuah terus kite jadi jakun seketika..hewhewhew!

ok untuk keseluruhan kite boleh bagi warung ni 3 bintang 
***
Sape nak cuba rasa boleh la datang sendiri..kedai ni terletak berhadapan dengan kuaters TLDM LUMUT..pandai2 la korang carik yer? kikiki!
habis dah citer..kbai!

Moral Of The Story: Makanan kalau sedap kena la puji

Mode: Kembong

Sampai jumpe lagi...papai!!!

Saturday 10 January 2015

NEW YORK CHEESE CAKE IN JAR - MENU ATKINS PHASE 2 , 3 & 4

Hola!!!!

Kite muncul lagi dihari sabtu yang permai ini bersama resepi yang nyum! nyum! hehehe! malas nak bagi mukadimah panjang2 jom je tengok ape yang kite nak share dengan korang hari ni..
NEW YORK CHEESE CAKE IN JAR
ha!!! dasat nau namanya kan? kan? so skang jom tengok camne cara nak buat kek dalam balang yang kacang dodol neh..

Lets Cekidaut!!! 

Bahan-bahan untuk cake
***************************
100g cream cheese = 1.5g carb
1 biji telur = 0.3g carb
50g plain yogurt = 7.5g carb
(nak jimat carb guna greek yogurt)
2 peket palsweet = 0.6g carb
(nak jimat carb guna stevia) 

Bahan-bahan cream
***************************
100g cream cheese = 1.5g carb
100ml whipping cream = 2g carb
1/4 sudu serbuk koko = 0.5g carb
1 peket palsweet = 0.3g carb

Bahan sampingan
********************
2 biji balang kecik

Adunan ni boleh dapat 2 jar cake
Total carb = 14.2g carb
1 jar carb = 7.1g carb



Mula2 cam biasa sediakan sume bahan..

Pastu dalam blender korang campurkan cream cheese + yogurt + gula + telo..pastu blend sume bahan tu sampai sebati licin gitu.. 

Lepas tu sediakan satu bekas letak air dalam tu sebab kite nak bakar cake ni guna teknik waterbath..kenapa kena bakar camtu sebab kite nak dapatkan cake yang lembab dan padat gitu...hahaha! korang jangan pelik nape kite bakar kek kite ni dalam cawan besi..serious!! puas kite carik bekas kecik nak bakar dalam stor tapi tak jumpe uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! pastu cawan ni je yang duk menonjolkan diri..lantak guna aje asal voley kikiki!!!! oleh kerana kite bakar guna oven toaster api atas bawah jadi kek kite jadi tak bape nak cantik sket..tapi sila jangan pandang pada rupanya yang huduh tu aje yer? yang penting rasanya tu boleh buat korang terbang sampai langit hehehe! lagi pon nanti kek ni nak dihancurkan so elok la dia tak cantik2 sangat hahaha!
*ayat sedapkan hati sendiri lalalala*

Oh ye! kite bakar dalam 30 minit..kalau guna oven lain korang pandai2 la letak timer yer? Sementara nak tunggu kek tu masak jom buat cream dia plak..sama gak cam tadi dalam blender korang masukkan cream cheese + whipping cream + serbuk koko + gula pastu blend sampai la sebati jadi cream..dah siap letak tepi dulu sebab nak tunggu kek tu masak...

bila kek dah masak tunggu sejuk sket baru keluarkan dari bekas baru la dia cantik je padat..ce tengok kek kite dah rupa scon plak hahaha! terus rasa nak ngap ngan cream cheese hadoi! dah la buat sket aje..kang buat banyak over makan pulop..so buat sket aje asalkan lepas kempunan cheese cake sudeh..

Pastu belah 2 kek tu sebab nak buat 2 bekas..kalau korang tertanya tanya nape kek kite ada corak2 plak tu?? sebabnya.. kite kacau kek tu sekali sekala nak bagi dia masak sekata..tau je la oven toaster mana boleh masak kek hahaha!!! pastu sediakan balang kosong..balang ni sebenarnya bekas jem..so bekas jem yang orang tak diet makan tu jangan la dibuang boleh buat tempat letak kek ni hah! memula korang hancurkan kek tu pastu sumbat masuk dalam balang..tekan bagi padat..

Dah padatkan dia korang letak plak cream..buat beberapa lapisan sampai la kek tu habis..pastikan atas sekali tu cream yer?

bila dah siap nak bagi cantik tabur la serbuk koko atas cream tu..pastu tutup balang simpan kek ni dalam peti sejuk..dah sejuk baru la sedap nak makan sambil tengok running man wakaka!!! untuk pengetahuan korang kite makan kek ni hari ahad je sebab hari ahad je kite duk phase 4 hari lain kite duk phase 2 or 3..
nak maintain la katekan hehehe!
so selamat mencuba resepi yang amat mudah ini..Kbai!

Moral Of The Story: Diet tapi boleh makan makanan lazat

Mode: Nak terkucil

Sampai jumpe lagi..papai!!!

Friday 9 January 2015

KEBAB KEBIB KEBOB!!! - MENU ATKINS FASA 3 & 4

Hola!!!

Hari ni tenet kat opis ni lembab cam siput so nak komen2 kat group KDA cam agak malas nak tunggu loading so kite rajin2kan diri sket hapdate lagi blog comot neh..
hari ni cam biasa kite nak share resepi lagi..
hari ni kite nak ajar buat resepi yang senang aje tapi sedap dan mengenyangkan..
nama resepinya adalah KEBAB KEBIB KEBOB!!! hehehe! kebab ler..

Lets Cekidaut!!!

Bahan Bahan
**************

1 tin cendawan butang = 4 g carb
1/2 biji capsicum hijau = 2g carb
1/2 biji capsicum kuning = 2g carb
3 cawan kobis bunga = 8.7g carb
30ml BBQ sauce = 10.8g carb
2 batang Sosej = 2.5g carb
Udang = 0g carb
Ayam = 0g carb
Total untuk 6 cucuk = 30g carb
1 cucuk = 5g carb



Memula sediakan bahan..potong la size yang korang suka..pastu campur sume sekali dalam mangkuk besar pastu gaulkan dengan BBQ sauce tu..lepas dah gaul sebati perapkan dalam peti sejuk lebih kurang 2-3 jam nak bagi bahan perap tu meresap..

Bila dah cukup 2-3 jam kuarkan dia pastu cucuk la kat lidi atau pon BBQ stick yang besi tu..cucuk la camne pon yang korang suka asalkan bercucuk sudeh..sementara tengah cucuk tu jangan lupa hidupkan arang..tau je la arang ni nak jadi bara lembab kemain so kena hidupkan awal2..ni kite buat masa sambut besday kesayangan hari tu..berBBQ kat balkoni rumah je hehehe! walau pon duk apartment kite masih lagi boleh berBBQ dengan gembiranya..hahaha! mampu????
nasib baik takde jiran yang komplen pasal asap sebab masa tu hujan tengah lebat kikiki!
*sambil lap peluh*

Bila sume dah siap boleh la bakar kebab kebib kebob kite ni..sambil bakar tu jangan lupa sapu butter kat kebab ni supaya baunya lebih wangi dah rupanya pon kelihatan lebih menarik dan tertarik untuk dicekik nanti hehehe! 
ni kalau tengah rajin boleh la bakar2 bagai..kalau datang angin malas memang kite humban je masuk dalam oven kekeke! ok skang boleh cuba kalau nak tau sedap ke idak..kbai!

Moral Of The Story: nak makan sedap kena usaha lebih sket

Mode: Sejuk woi!

Sampai jumpe lagi..papai!!!

Thursday 8 January 2015

BUBUR CAULIFLOWER - MENU ATKINS FASA 1,2,3 & 4

Hola!!!!

Bertemu lagi kite ditahun 2015 ini sekali lagi..syukur kerana dipanjangkan usia dan dikurniakan kesihatan yang baik..Alhamdulillah..korang sume camne? diharapkan sumenya molek2 sajork yer? 

Hari ni kite nak share satu lagi resepi mudah tuk yang masih lagi gigih berdiet..kite masih lagi diet cuma dah tak heavy sangat cam dulu2 sebab dah dapat berat badan ideal..syukur!!!! skang tinggal nak maintain je supaya tak gemok balik hehehe!

Ok hari ni kite nak share resepi bubur cauliflower..atau pon bubur bunga kobis..kalau tengah demam best makan bubur ni..kite selalu buat sarapan pagi..skang jom tengok bahan2 nak buat bubur ni..

Lets Cekidaut!!!

Bahan-bahannya
*******************
2 cawan kobis bunga = 5.8g carb
1 cawan cendawan tiram = 4g carb
1 cawan isi ayam = 0g carb
1 biji telur = 0.5g carb
1/2 cawan ikan bilis goreng = 0g carb
  50ml whipping cream = 1.5g carb
(nak tukar santan pon boleh lagi low carb)
1 cawan stock ayam = 1g carb
1 cawan air = 0g carb
garam = 0g carb
(sukehati la nak byk mana..ikut tekak masing2)

total carb = 12.8g carb ( boleh makan 2 kali)


Mula2 sediakan bahan..lepas tu potong bunga kobis kecik2 supaya senang nak rebus..cuci bersih lepas tu rebus bunga kobis tu sampai lembut..bila dah lembut toskan airnya..letak bunga kobis dalam blender campurkan dengan ikan bilis goreng..masukkan air sket pastu blender kasik sebati..tengok gambar atas yer? 

Bila dah siap blender pindahkan beliau masuk dalam periuk..masukkan sekali stock ayam dan air..masak sampai la beliau mendidih..bila dah mendidih masukkan cendawan dan ayam..kacau supaya cendawan dan ayam tadi masak..bila dah masak masukkan whipping cream/santan dan jugak garam..kalau taknak letak garam pon takpe sebab ikan bilis dah masin..

Biarkan mendidih sekali lagi sebelum pecahkan telur..bila dah didih pecahkan telur dan kacau sebati..biarkan bubur sehingga agak pekat..bila dah pekat boleh tutup api..letak dalam mangkuk sedia untuk dimakan..kalau nak tabur bilis goreng atas tu lagi pon boleh..ikut selera tekak masing2 la yer? hehehe! selamat mencuba!!!

Eh! ni ape plak ada gambar kite sesat neh! kikiki! 
saja je nak share gambar terbaru..ni berat last tahun 2014 dah naik sket..berat kite turun naik 50-55 camtu..bila rasa gemok sket kite balik duk phase 2..bila rasa dah ok duk phase 3 or 4..camtu la seterusnya..harap dapat maintain la sampai bila2..kalau dapat kurang lagi pon best gak hehehe!
tapi untuk manusia separa sihat macam kite ni..inilah yang kite mampu..so diharapkan korang kat luar sana yang sedang gigih berdiet jangan putus asa yer? habiskan ape yang korang dah mulakan..ingat!! usaha adalah lif kejayaan!!!
NEVER GIVE UP!!!

Moral Of The Story:Anda buat anda dapat

Mode: agak rajin

Sampai jumpe lagi..papai!!!