Hola!!!!
Selamat hari raya Aildifitri maaf zahir dan batin untuk kesayangan sume!!!!
hahaha! tau! tau! kite dah lama tak hapdate blogkan?
jangan la marah..serius tah kenapa sepanjang posa hari tu kite memang malas giler baboon nak karang ayat..sampai la dah masuk hari raya yang ke 11 neh..cite pasal posa ngan raya tahun 2015 ni pon kita langsung takde hapdate..tapi hari ni kite cuba rajin2kan diri sket untuk hapdate ye??? cite kat draft bersusun..bila nak settle pon tak tau la tu..ok hari ni kite nak share resepi yang kesayangan kite buat masa hari raya hari tu..tapi sorry sangat sebab pic ni pic 2 tahun yang lepas hahaha! nampak tak bape kurun dah cite ni sebenarnya?? tapi sebab ada kena mengena ngan juadah raya hari tu makanya kite pon share la ngan korang..
boleh gitu? krik! krik!
Ni resepi nak buat ketupat sotong..so skang jom tengok ape bahan2 yang kite perlukan untuk masak ketupat sotong yang lazat neh! tajuk atas tu ada i lap u sebab kesayangan yang masakkan untuk kita...hahaha!!!
Lets Cekidaut!!!
Bahan pertama yang diperlukan adalah pulut..sila rendam pulut dalam air lebih kurang 1 jam..bagi dia kembang gitu..
Pastu kite perlukan sotong..pastikan sotong yang agak gemok dan segar yer? baru la sedap nak cekik..kalau sotong yang lembik tu kang masa masak habis perot dia terburai..pastu masa bersihkan sotong sila buang kulit luar sotong ni kalau taknak kuah dia jadi kaler cam pink2 gitu..kite memang tak suka kuah dia bertukar kaler..kite suka kuah dia putih suci murni jerk..hahaha!
*macam la ko yang kena buang kulit sotong nikan*
Kena ada kelapa parut jugak untuk dapatkan santan..kalau takde yang parut guna yang kotak pon boleh..ni kesayangan yang masak..so kalau dia yang masak sure la sume nak yang traditional..kalau kite jangan harap la..sume guna yang segera jerk..
Sila perah kelapa tu sampai kuar santan cenggini..hahaha!
Kena ada bawang kecik jugak..
Sila potong dia nipis2 cenggini..guna la 2-3 bijik yer? yang hitam tu plak ialah asam keping..tumpang kat piring bawang ni jap hahaha!
Halia jangan lupa!!!
Potong cenggini..agak2 la nak banyak mana kalau taknak bau halia ni kuat sangat..kalau kite..kite memang suka letak halia banyak2..nak ke kalau guna halia muda..siap boleh buat sayur..pastu asik kentot2..pooottt!!!! kikiki!!
Kena ada halba jugak supaya rasanya lebih mengancam!! ha?? ape??? tak tau acaner rupa halba?? alahai! senang je..korang pegi kedai runcit india pastu cakap
"ane!!! nak halba bijik limaposen!!"
nanti tau la ane tu nak bagi..kalau rajin sila kaji rupe bentuk diatas pastu carik sendiri kat pasaraya..mana la tau korang jenis segan silu plak nak beramah mesra ngan matcha kedai tu..kuikuikui! kalau kite takde maknanya nak segan..siap mintak diskaun lagi sampai matcha tu pon pening! mwahaha!!!
camni upenya close up sket yang bijik kecik warna cekelat2 tu la halba..letak sekali ngan asam keping hehehe!
Ok!! bila sume bahan dah siap jom mulakan sessi sumbat menyumbat! amik sotong seko pastu sumbatkan pulut dalam perot dia..sumbat padat2..sumbat pastu cocok ngan chopstick nak bagi pulut tu padat..baru la nanti pulut tu akan cantik je berkembang dalam perot sotong tu..untuk pengetahuan korang..part ni la yang paling leceh dan malas nak buat dalam proses menyediakan ketupat sotong neh! berjanggut nak menyumbatnya..tapi apekan daya..daku terpaksa....haishhh!!!!
*makan ko suka plak kan*
Dah siap sumbat pastu cocok depan sotong ni ngan pencungkil gigi..tujuannya supaya pulut tu tak melimpah keluar masa nak masak kang..sila guna pencungkil gigi yang baru tau???jangan duk guna yang dah guna..ku tangankan karang!
bila sume dah siap masukkan sume bahan tadi cam santan..bawang..asam keping..halia..halba masukkan sume dalam periuk..masukkan sekali sotong..
Pastu letak atas dapur pasang api..kacau2 dia selalu kalau taknak santan berketul..guna api sederhana je..masak sampai gelegak pastu masukkan garam..gula dan serbuk perasa..pandai2 la agak nak manis masin camna erk? ikut selera masing2..
Tunggu la sampai pulut dalam perot sotong tadi masak..agak2 la bape lama yer? yang penting sampai pulutnya masak..cuba dalam 30minit pastu try belah seko sotong gemok tu tengok pulut dalam perot dia dah masak ke blom..kalau dah masak boleh la tutup api dan siap sedia untuk dicekik!
Camni la rupenya bila dah masak..biasanya kalau belah2 kelantan & terengganu dorang buat benda ni tuk minum petang..tapi kalau kite..sukehati kite la nak makan masa bila pon hahaha! asal voley..minum plak ngan teh o panas..perrghh!!!!! sorga donia!
Yang ni kite dah potong2..nampak la pulut dia..pastu ngap! nyam! nyam!
Kite selitkan satu pic juadah hari raya yang kite dan kesayangan masak untuk pagi raya hari tu..tu ada ketupat sotongnya hahaha!
Eh!!! nape ada pic kite plak dalam entry resepi ni???
why oh why????
wakakaka!!! cuma nak bagitau kat korang yang misi nak cuba keluar dari kepompong 5 kite tu dah pon tercapai seminggu sebelum raya..kite dapat berat 49.9kg weeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!
Pic kiri tu tak tau berat bape tapi masa 10 hari posa..pic kanan tu plak masa hari raya pertama..syukur Alhamdulillah..tapi masa posa kite tak buat Atkins tau? kite buat warrior diet..kalau nak tau camne cara dietnya sila gugel..hehehe!
ok! tu je la yang kite nak share dalam entry kali ni harap korang tak menyampah..sape suka resepi kat atas boleh la cuba buat..senang je tu..k la..babai!
Moral Of The Story : Setiap kegembiraan haruslah dikongsi bersama..
Mode: lapar weh!
Sampai jumpe lagi..papai!!!
No comments:
Post a Comment