Saturday 12 January 2013

MARI MENYUDIP!!! - BAKED POTATO CHEESE

Hola!!!

Hari nie Che Bard tak mo citer pasal terjah2 restoran tapi Che Bard nak ajak korang main masak-masak...nak tak??? (baik korang cakap nak! cepat! - sambil pegang sudip)
dah lama gak Che Bard tak masak menatang alah nie...jom kita tengok ape resepi yang Che Bard nak share sangat ngan korang kali nie...sorry la gambar tak penuh sebab masa masak nie Che Bard nak cepat so snap mana yang sempat jerk...resepi yang mudah...cepat...lazat...dan yang paling penting ia bisa membikin berat badan korang bertambah sekali ganda!!! Miahahahaha!!!
(Gelak keji sambil beliak2 kan mata cam pelakon dalam sinetron indon) 

Lets Cekidaut!!! 

Hmmm...kita nak masak ape sebenarnya neh???
Ok! ok! nama resepi nie Baked Potato Cheese atau dalam bahasa melayunyer kita sebut kentang bakar berkeju!!!
(perlukah ku translate?)  
Memula jom kita tengok ape bahan-bahan yang perlu kita gunakan untuk memasak menatang alah kentang neh! masalah Che Bard nie kalau masak suka cecampak sajork...
so kuantiti tu korang kena pepandai trial and error ler yerk?
(ampun)

Bahan-bahan

5 bijik kentang (direbus dan dilenyek)

Mozarella Cheese (jenama pape pon boley)

Daging/Ayam cincang (jenama ramly)

Cendawan Shitake/ Cendawan Butang
(rendam sampai lembut potong halus2 untuk shitake)

Butter Lite (sebab dia masin sket)

Salsa Dip Sauce (guna kuah spegethi prego cendawan pon boley)

Mayonis (agak2)

Lada sulah

Knorr secukup rasa

Gula secukup rasa

Aluminium Foil

Oven / Microwave / Dapur Gas

cara cara memasaknya plak....jom kita tengok gambar sekali...

Memula kita rebus kentang dulu sampai empuk..rebus guna kulit2 sekali cepat! 
bila kentang dah masak korang rendam dia kejap dalam air sejuk pastu kopek jer ler kulit dia...senang keje...lapan kilo kentang pon kejap jerk..



Dah lepas kopek kulit kentang tu letak dalam bekas pastu korang lenyek2 dia sampai hancur...lenyek guna gerepu pon boley sebab kentang tu dah lembik...masukkan mayonis + lada sulah berperisa dan gaul rata2 nak bagi kentang tu ada rasa power sket..pastu letak dia kat tepi nak bagi sejup supaya senang kita nak tenyeh dia kat atas aluminium foil tu nanti...ngeeeeeeeeeeeee!!!!

Che Bard guna mozarella cheese jenama EMBORG...lemak masin jer rasa dia cedap!!! 
tapi kalau nak murah korang beli yang jenis sebuku tu pastu parut la sendiri..lagi melambak cheese yang korang dapat..sure meriah resepi korang neh!

Cendawan nie rendam sampai lembut pastu hiris halus2...nak besar2 pon boley...

Daging cencang neh biarkan dia lembut supaya senang nak masak intinya nanti...

Che Bard guna Butter Lite sebab dia dah masin...tak yah guna garam..masakan Che Bard memang jarang guna garam...

Aluminium foil pape jenis pon tak kisah la janji ley guna..

Masak inti...

Inti yang dah masak..

Hokeh! skang jom kita masak inti dia plak...
sorry gambar tak banyak sebab Che Bard tak sempat nak snap...huahuahua!
Memula korang panaskan kuali masukkan butter sket...pastu tumis cendawan sampai separuh masak...pastu masukkan daging cincang dan sedikit air supaya daging tu tak melekat-lekat...gaul rata...goreng la sampai dia masak...bila daging dah masak korang curah jer sauce salsa tu dan kacau2 lagi...masukkan knorr secukup rasa sesedap rasa dan gula
(acaner??? pepandai korang ler)
Masak sekejap pastu korang rasa la sedap ke idak...cukup rasa ke idak...kalau dah ok boley la tutup api dan biar dia suam2 sket sebelum kita nak ke proses lanjut...
Pastu sediakan foil secukup besar la tuk menampung sumer bahan yang kita nak tepekkan atas dia...sapu butter sket atas aluminium foil tu lepas tu korang letak la satu lapisan kentang...penyek2 kan...pastu atas kentang tu letak plak inti dia....penyek2kan jugak...pastu tabur cheese...step dia...kentang...inti...cheese...kentang...inti...cheese...  
pastu ulang step tadi tu sampai bahan2 tu habis..
tengok cam gambar bawah neh! gambar2 nie Che Bard dah compile sebab dah banyak kali masak...dah try guna oven dan dapur gas...hehehehe! 




Makesure yang atas sekali musti inti dia tau?? letak bebanyak...bila dah siap korang taburkan la balance cheese tu sebanyak mana yang korang suka...kalau Che Bard memang akan buat dia melimpah ruah...baru la sedap! 
Pic atas nie masa Che Bard masak kat umah member sebab ada mak buyung yang ngidam nak makan...melambak cheese Che Bard tabur...
 Very the Cheesyyyyyyyyyyyy gitew!!! 

 Lepas tu boley la masukkan dalam oven ker...microwave ker...atas dulang grill ker..tak kisah la janji boley bakar...Che Bard guna menda kat atas neh sebab umah takder oven...so letak jer atas dapur gas ngan api hidup segan mati tak tau acaner...Hmmm...Bakar sampai Cheese dia cair dalam 10 -20 minit cenggitu...oleh kerana sumer bahan2 tu dah masak...kita cuma nak bagi Cheese dia tu cair dan melimpah2 jer..kentang tu plak nak bagi dia garing sket...pastu baru la ada ummpphhh! nak makan...

Nie hasil masak guna oven...lagi mantap!!!

 Nie hasil guna dapur gas...boley la!


 Tadaaaa!!! dah pon masak....
tengok Cheese dia dah cair dan menyelimuti inti dan kentang-kentang itu bak banjir lumpur...tak sabar nak makan!!! lapar!!!

 Sebab tak sabar sangat nak makan...panas2 tu Che Bard dah potong dia...patutnya kena tunggu sejup sket baru la cantik kalau potong...ahhhhhhhh!!! tak kisah la nak masuk perut gak...janji rasa sama...kekekekeke! Boley makan camtu jer atau makan ngan sauce...


  maknanya ape neh???
sedap lew tewww....


 P/s:
Untuk inti tu sebenarnya kalau korang nak tukar letak menatang lain pon boley...tak semestinya daging...korang ley tukar ngan ayam ker...udang ker...cendawan pon boley jer tukar guna cendawan butang...nak campur bawang or tomato fresh pon boley kalau nak rasa crunchy2 sket...Cam Che Bard tak letak sebab dalam Salsa sauce tu memang dah sedia ada tomato dice ngan capcicum yang rangup2 gitu so tak yah tambah lagi...kang semak plak...baked potato nie kalau makan memang sangat mengenyangkan...so kalau teringin boley la cuba masak sendiri yerk?

Moral Of The Story: Kalau rajin masak la kat umah.

Mode: Awan cerah...burung berkicauan...

Sampai jumpe lagi...Papai!!!

6 comments:

  1. Knp xltk inti dlm kulit kentang..why rebus bkn msk dlm oven dlu..tuh mcm kentang lenyek..bkn baked potatoes..setahu sy, kentang potong 2, pastu dh siap bakar dlm oven slma 1 jam, n korek isi kentang cmpur dgn isi lain..dh siap mixed, letk smula dlm kulit kentang tu Dan atsnya ltk hirisan lada besar or bwg, terakhir cheese slice or mozarella..kmdn bkar dlm oven gna api ats bwh dlm 15min utk bg cheese tu cairje..pastu siap la sume n boleh dihidangkan..resipi awk tu dh gaya kentang lenyek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memula nak tanya faham ke idak makna baked potato tu ape? kalau x tau ni nak bgtau..baked tu maksudnya bakar..lenyek tu maksudnya mashed yer dik..kelakar la..semua orang ada resepi masing2 so kenapa kena ikut cara awak pulop? klu awk ada cara awk sendiri go ahead la dear..ni resepi orang..so klu tau nak komplen bukak blog sendiri n share la resepi awk tu takde sape nak larang..hehehe! #lekleksudah

      Delete
    2. saya sudah cuba resepi ni sedappp

      Delete
    3. terima kasih sebab dah cuba dan suka ;)

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. saja i google n jumpa resepi ni... dah try pun,. sedapp.. thanks Che Bard...

    ReplyDelete