Wednesday 20 March 2013

JOM KITA MASAK KETAM!!! JOM! JOM!

Hola!!!

Kali nie Che Bard nak share resepi la ngan u ouls hehehe!
bukan ape nie wish Che Hubby nak Che Bard masak so Che Bard masak lor..
mana la tau korang terliur tengok dan nak cuba untuk memasaknya pulop hehehe!
 so cara masak boleh tengok kat gambar bawah nie yer??
menu nie simple jer...
(sume menu aku memang simple kot! masak main campak je pon)
nama menu nie ialah
KETAM CILI BERTELUR LOVEY DOVEY
nama nak up jer kan??? hahaha!
(resepi kite! kite punya sukew lew)

Bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut!

Lets Cekidaut!!




 Memula mesti la kena ada watak utama!

 Watak utama adalah Ketam!

 Ketam 1 kilo!

 Boley guna ape2 jenis ketam je asalkan ketam yang halal di makan..
Che Bard guna ketam paya..ada orang kata makruh kalau makan ketam neh...
 tapi still tak jatuh haram maka Che Bard makan je...
kalau korang rasa was2 baik jangan makan...
makanan nie kena yakin sebab nak jadi darah daging...
so kalau tak yakin guna je la ketam bunga kat pasar tu yer?
(jangan plak korang masak guna bunga! tak jadi plak resepi nie nanti!)

 Watak sampingan...yakni pembantu..
Bahan2 dia senang jerk...bahan asas yang ada kat umah selalunya..seperti..
Cili Boh..
telur ayam..
Bawang putih..
Gula..

Sos tiram..Sos Tomato..Sos Cili..Knor sesedap rasa dan Ajinomoto..
Che Bard masak memang tak guna garam yer?

 Cili Boh! 
kalau korang nak blend sendiri pon boleh...
Che Bard memang suka sume menda segera so beli sajork...
Che Bard guna cili giling jenama puteri...cili lain tak pandang!
Hmmm...sukatan nie mmg susah sket la nak share sebab Che Bard kalau masak campak ikut suka hati je...so korang pandai2 la trial n error erk?
asal rasa dia dah sedap tu kira ok la..tak cukup tambah..ye dop?
(ayat tutup rasa bersalah nie..ehehehe)

 Sebijik telur ayam..
kalau kuah banyak dan nak lebih pekat buleh je letak 2 bijik..
sebab kuah nie sedap makan cicah roti!
(ok puji la diri sendiri)

 Sedikit gula


 Bawang putih tu ketuk je dia dgn pisau kasik hancur!

 Pastu panaskan kuali letak minyak...
minyak dah panas campakkan je bawang putih tu..
tumis dia kejap sampai naik bau yer?
(sampai naik bau! jangan hangus pulak!)

 Pastu masukkan Cili Boh! 
tumis cili boh tu lagi sampai sume orang dalam rumah tersedak!
kalau jiran sebelah umah tersedak sama lagi bagus!
itu tandanya masakan korang bakal jadi sedap tak hengat!

 Tumis cili nie api jangan besar sangat..guna api manja2 je...
kang cili tak masak tapi hangus terus...Che Bard kalau masak cili memang lama...
kalau dia cam kering tu tambah air sket...pastu biar air dia kering...
pastikan cili tu bebetul masak baru la sambal sedap!
contoh kalau masak ayam masak merah...
mau 1 jam Che Bard amik masa masak cili jer...kekeke!
tapi berbaloi la bila Che Hubby selalu bagi gred A+ tuk masakan kite! 
(riak ke neh???)

 Bila cili dah masak..masukkan sos tomato..sos cili..sos tiram dan sume bahan perasa..
masukkan air sket dan biar dia mendidih kejap...
tengok kuah dah pekat sket tu buleh la rasa..
kalau dah cukup sedap kira ok la tu..LULUS!

 Pastu masukkan telur dan kacau...kuah akan jadi pekat!

 Kuah dah pekat tu baru masukkan ketam

 Gaul rata ketam ngan kuah sampai la ketam tu masak...
tutup kejap dengan penutup cepat sket ketam tu masak nanti...
gambar tutup lupa snap daaa...hehehe..



 Bila ketam dah tukar kale oren nie..tandanya ketam dah pon masak..
pandai2 la agak yer? kang ada yang kurang masak pulop!

 Dah siap tu boley la pindah kan masuk dalam pinggan..



 Pastu buleh la chef snap gambar ngan ketam tu! 
hehehe! bukti masak neh!
(demam2 pon larat lagi tau)

 Minum plak ngan pepsi! nyums!!!








 Kuah dia cicah ngan roti nie...cedap bangat!!

 Pose makan pon jangan lupe amik! hahaha!
belagak ya amat!


Pepsi yang nyaman..Slurrppppp...

 Tea O ice tuk Che Hubby

 Aftermath hew! hew! hew!

So nak makan sedap baik masak sendiri...
modal tuk masak kat atas nie just untuk ketam jerk..
yang lain tu bese memang ada kat dapur umah korang kan? 
Che Bard cume beli ketam 2 kilo RM56...
Puas makan! nyums!
Selamat mencuba!

Moral Of The Story: Masak je sendiri kat umah jimat!

Mode: Berkucing -Kucingan

Sampai jumpe lagi...papai!! 

1 comment:

  1. menggelegak napsu tengok ketammm masakanmu ituh!!! kene terai ni

    ReplyDelete