Monday 27 May 2013

JOM MENYUDIP TAPI TAK GUNA SUDIP HEW! HEW! HEW!

Hola!!!

Hari ni hari isnin..jadinya memang semua orang rasa malas je nak buat kerjakan? kan? kan?  termasuk la orang yang tengah type entry neh..
(kekeke! kite lew tew! ke kite sorang je yang rasa?)
 malas betol nak buat ape2 kat opis ni rasanya..tapi kena gak la follow up pape yang patut..tak siap keje kang..melalak plak "bos" kite tu..malas plak nak dengar dia meroyan..
kalau suara sedap takpe gak la..huh! 
entry memula ni kite cuma nak share resepi yang simple ni je..tempat makan plak kalau ada lebih masa kang kite buat lagi satu entry lain erk? hmm..resepi apa kite nak share? macam biasa la..resepi kite kan semua memang jenis cecampak sajork..asal buleh makan..pastu orang yang makan tu tak masuk spital kira orait la tu kan? hehehe! 
nama menu kite kali ni ialah ...

Kebab Ayam Ala Cataplana
(nama resepi sure la kena kebaboom kan? hehehe!)

Bahan-bahannya adalah:

Isi ayam (tak kisah banyak mana atau bahagian mana..kite guna tight)
Sausage Cocktail 
Capsicum atau Cili bengala (bukan bengali tau?) 
Bawang Besar (tak kisah la yang merah ke kuning ke)
Cendawan Shitake (mesti yang fresh)
Zucchini (timun jepun)
Knorr Sesedap rasa
Lada Sulah
Sauce BBQ ITA atau HP sauce
Butter
Aluminium Foil



Lets cekidaut!!! 

 Bawang besar Holand
nak guna bawang merah pon buleh..asalkan dia bawang besar..nak guna bawang kecik pon buleh kot kalau korang lalulah nak telan diakan?? kite? sumpah tak lalu der!
bawang kecik bakar? euwwww!!!

Capsicum + Cendawan Shitake Fresh

 Potong capsicum tu cengini..masa masak semalam kite guna yang kuning ni aje..kalau nak macam-macam kaler pon buleh gak takde masalah pon..cantik la cataplana korang tu nanti..warna warni gitu..meriah u ouls! 


 BBQ sauce jenama ITA
kite suka jenama ni sebab dia dah complete dengan honey..
kalau taknak honey buleh beli yang takde honey..ada banyak jual kat tesco ni..korang carik je la..


 Isi ayam tu jangan potong kecik sangat..sedang-sedang la supaya senang nak makan nanti..kang besar sangat tercekik plak..hehehe!
(tu kalau makan gelojoh..adeh!)

 Cendawan Shitake ni pon potong dia sedang-sedang..sebab cendawan ni besar makanya kite potong dia empat..kalau kecil potong dua sudah..

 Dah lepas potong tu korang satukan la dia dalam mangkuk cenggini..masak semalam kite tak letak Zucchini so tu pasal la tak nampak timun hijau tu dalam mangkuk neh! Sausage cocktail pon takde uhuhuhu!!!

 Lepas tu tabur dengan serbuk Knorr sesedap rasa dan gaul sebati..

 Tabur lada sulah jugak untuk menambah rasa..
sukahati korang la nak tabur banyak mana...dah katekan? masakan kite memang takde sukatan..main hentam jerk..

 Dah siap tu..masukkan dalam bekas kecik sket dan tuangkan sauce BBQ tu kat atas..

 Gaul-gaulkan dorang bagi sebati gitu..

Dah siap gaul tu wrap dia dengan plastik dan masukkan dalam peti sejuk dalam 2 jam..lagi lama lagi bagus..chill je tau? jangan pegi bekukan dia pulop..

 Aluminium foil

 ambik bekas besi yang tahan panas lepas tu wrap dengan aluminium foil ni..wrap cecantik supaya senang nak letak ayam tu nanti..
(tudung periuk pon buleh..kekeke!)

Lepas 2 jam buleh lah korang keluarkan ayam tadi dan buat macam kat bawah ni..

 susun dorang cenggini..sebenarnya semalam kite dah salah buat..patutnya kite bakar ayam dulu..bila ayam dah masak baru letak cendawan dengan capsicum..lepas tu bakar balik dalam 5 minit jer..semalam kite masak lama sangat ikut ayam..ayam tu kena masak dalam 30 minit.. jadinya cendawan dengan capsicum kite jadi lembik..uwaaaa!!!

 Letak butter sket kalau nak letak..kalau taknak dia berminyak tak payah letak pon takpe..kite memang suka letak macam-macam..trial & error konon..

 Susun camni..tabur butter..pastu kat atas dia kite tuang balance sauce tadi..

 Ok...dah ready untuk di bakar!!
kite bako! kite bako!
berhati-hati masa masukkan dalam oven tu..
oven tu panas..kang melecup plak tangan korang tu..
kat umah tu..kite memang guna tangan yang besau tu untuk melindungi tangan kite yang cumil neh..hehehe!
selamat tangan!!!

 ingat! bakar ayam je yang 30 minit..sayur mayur tu masukkan kemudian..
kite salah masak ni tau tak?
(ape daaa share resepi salah neh? ajaran sesat betol!)

 tadaaa!!!
lepas 30 minit dah masak pon ayam kite..
tengok la kalau still tak masak buleh tambah lagi 10 minit..yang penting sampai ayam tu masak la..ingat! ayam kite tak sama tau? 
ayam ku tetap ayam ku..tidak mungkin menjadi ayam mu..
(apa yang ko merepek ni setannnnn!!!)

 Patutnya masak ayam dulu camni...dah lepas 30 minit baru masukkan sayur dan bakar lagi dalam 5 ke 10 minit..kalau taknak dia berminyak sangat kurangkan butter..tak letak langsung pon takpe sebab minyak ayam tu akan keluar nanti..kite saja gatal nak letak jugak..lepas tu minyak dah melimpah ruah! haiyohhh!!!

 Ok dah siap masak dan buleh makan..
nak sedap makan benda ni dengan nasik..ala macam kat nando's tu...letak nasik pastu tabur cataplana ni atas nasik.. kukus atau bakar sekejap nasik tu..
baru nyum nak makan..nak sedap lagi guna nasik yang berperisa macam nasik briyani ke..nasik bukhara ke..jangan guna nasik lemak sudah ler..

Sebab semalam kite malas nak makan nasik maka kite pon makan lauknya sajork! nyum! nyum! diet la konon..heh!
hubby cuit ayam tu sket jerk..cendawan dengan capsicum tu dia tak makan pon..ada ke dia kata cendawan tu rasa macam petai jeruk??? Hamaigad!!!! tapi memang iye pon hahaha! sampai kencing pon bau! takpe la ubat..kite makan je..lagi pon cendawan memang peberet kite tak kisah ape jenis cendawan pon..janji cendawan...yummeh!

Eh! kenapa ada gambar kebab bercucuk pulak neh?
hehehe! sebenarnya resepi atas tu buleh diguna pakai untuk buat kebab macam gambar kat atas ni jugak..bezanya cuma cucuk dorang dengan lidi dan bakar!
kalau yang macam ni lagi cedap u ouls!
gambar ni kite amik masa kite buat BBQ ramai-ramai dengan office mate kat umah my mummy..habis licin kebab kite!
untuk korang..selamat mencuba dan berjaya!

Moral Of The Story: Bila bosan memang la rajin kecahkan dapur..

Mode: Beku! Brrrrr...Brrrr...

Sampai jumpe lagi...Papai!!!

No comments:

Post a Comment