Friday 31 May 2013

MY COFFEE REPEAT

Hola!!!

Hari ni rasa macam free sket..memula pagi tadi je rasa malas yang teramat..tapi skang macam dah kena suntik mood rajin pulop..tah mana datangnya pon tak tau la..jadinya tanpa membuang masa kite pon terus type laju-laju satu lagi entry untuk korang layan..hehehe! 
(semangat waja sambil kembang kempiskan hidung) 
hari tu kite pernah cite pasal cafe MY COFFEE ni kan? ingat tak lagi? ala! yang kite kata kopi dia sedap tu..kalau korang tak ingat..korang buleh refer balik dalam entry INI 
kali ni kite nak share lagi sekali pasal cafe ni sebab kite dah pegi cuba makanan lain pulak..korang enjoy jer la erk?

Lets cekidaut!!!

 Tah sejak bila la dia mula dapat hobi menyuruk belakang gelas neh? uhuhuhu!
(nasib baik muat hehehe)

 Ice Lemon Tea
masamnya ya ampun!
(lemah terus otak) 
rasa dia macam harem plak kali ni..sekali tengok kat dapur orang lain plak yang buat air..haih! sebab tu rasanya lain kot..nasib baik tak order kopi kalau tak..tak tau la acaner rasanya..hari tu tukang buat airnya chinese guy tapi kali ni tengok dah tukar ke bangla pulak..haih! 2 kali mintak tambah gula baru la buleh nak telan..ni hubby yang punya air..kite minum barley suam tapi lupa nak snap pic..hamaigad! tua sangat dah ke?
(Shadapppppppppp you!!!)

 Yong Chow Fried rice

Hubby yang order ni..
biasa je rasa nasi gorengnya..presentation memang menarik la..dengan pinggan bentuk bunga bagai..tapi sorry to say rasa pon kena umpphh jugak la der..inchek chef pegi belajar masak lagi erk? 
(bebel-bebel sambil tunjuk sudip)

 Lamb Chop

 Yang ni kite yang order sebab teringin sangat nak makan..tapi memang failed sebab bau lamb dia kuat giler..so yucky! 
(tekak geli tetiba..alololo!)

 Kentang goreng dengan Coleslaw nasib baik buleh tahan..

Sos cili wajib kena ada..kalau tak memang langsung tak buleh nak makan..

Baru 2 bulan lepas kite pegi makan kat sinikan? masa tu kite bagi 4 bintang untuk cafe ni..tapi kali ni memang dah rasa sendu sket..so kite potong 1 bintang tinggal 3 jerk..pada pendapat kite..cafe baru kalau nak maju.. rasa makanan kena la maintain..faham tak? maksud kite maintain sedap! tapi kalau dah tau masakan tu tak sedap silalah tukar resepi lain bagi sedap..tak payah la nak maintain resepi yang tak sedap tu! haih! lagi satu kalau setiap kali datang rasa makanan asyik bertukar-tukar pon masalah jugak..kejap sedap..kejap lahanat..kalau cafe jenis camni memang la orang malas nak datang lagi lain kali tau dop? kalau bertukar jadi makin sedap takpe la jugak..menggetis orang nak datang..tapi kalau dah hampeh..acaner??? even service bagus pon tapi makanan nan hado memang masalah besar la..hope owner cafe ni take note..perbetulkan kesilapan sebelum pelanggan anda angkat kaki hokay?
Good Luck!

Moral Of The Story: Ciri-Ciri kedai tak buleh nak maju bila rasa makanan asyik bertukar je..kalau tukar jadi sedap takpe la..ni hampeh!

Mode:Muka ketat

Sampai jumpe lagi...Papai!!!

ANAKKU SEAFOOD TAMAN KINRARA

Hola!!!

Kemalasan amatlah bermaharajalela melanda diri skang ni..adoi! camne neh? bukan setakat nak hapdate blog je yang malas nak bangun pegi toilet pon berchenta rasanya...

haih! batu karang jugak lelama nanti..

Dalam malas-malas tu kena gak la hapdate blog nikan? kang sepi je korang bosan pulop..so kite gagahkan jugak la jari jemari gempal ni menaip..nak buat keje pon pening kepala..baik la kite take 5 kejap..so tak payah mukadimah pepanjang yer? kite terus ke kisah sebenarnya sajork! 

(malas ya ampun!)
ha! korang ingat tak hari tu kite cakap yang skang ni kite dengan hubby dah giler makan tomyam balik? kali ni nak share lagi satu tempat..nama kedai ni 
ANAKKU SEAFOOD..
tapi korang jangan pelik plak bila tengok menu kat bawah tu karang..lain pulak namanya..tak tau la kenapa..malas kite nak tanya..gambar dah compile sebab dah banyak kali pegi..kekeke!

Lets Cekidaut!!!




 Tak tau la kenapa nama kedainya ANAKKU..tapi memang la ada budak kecik kat situ..sempena budak kecik tu la kot! hehehe!

TV wajib kena ada..penting ni..sambil makan sambil tengok tv..hehehe!
(tercekik pengsan!)

 Selain dari masakan panas ada gak Otak-otak dengan ikan bakar kat sini..pilih je la ikan apa yang korang nak makan..tak la mahal mana sangat pon..kira ok la harganya..
tapi takyah la mintak ikan jerung..memang la takde...haih!

 Ni otak2 kempas..sekeping 70 sen..rasanya biasa-biasa jerk..



 Ni plak menu dia..kan dah cakap tadi namanya lain plak kan? tah mana datang NIT ni pon tak tau la..sukahati la erk? korang punya kedaikan? tak kisah la nama kedai ape pon janji masakan superb! kalau nama kedai tu kedai Jin Aprit sekali pon kite tetap akan masuk..heh!

 Layan la dulu menu ni..fikir apa yang nak dimakan..









 agak sakit hati jugak la menengok menu ni..kalau siang memang la nampak..kalau malam mampos tak buleh nak nampak..dah la lampu pon hidup segan mati tak mau je..time makan boleh tersumbat masuk hidung gamaknya..tak boleh ke guna kertas yang terang benderang supaya senang nak nampak? nak jugak guna kertas berconteng-conteng cenggitu..haih! kompius! seni sangat la konon..puii!!!


Kuar makan je pon..memang muka semah camni jer hari-hari..heran pulak? janji perot kite kenyang..hati pon berlagu riang!

 Epal asam Boi & Teh O Ais

 Epal Jus
sebab dah pegi banyak kali jugak la..so ada banyak la gambar..letak je biar korang layan..

Sup tulang
tak berapa nak fancy sangat sebab sup ni masam...
pastu sup letak taugeh? tak faham nape kedai kelantan suka buat sup masam..macam sup basi tau rasanya? Hmmm....musykil lagik!

 Kangkung Goreng Belacan
Hubby all time peberet..
kalau kite yang makan memang kutip daunnya aje..batang tu hubby la yang kena habiskan..kekeke!

 Kailan Oyster Sauce
My All time peberet..hahaha!
hubby tak makan pon..kite makan sorang-sorang..yeay!
(tamak haloba) 

Tomyam campur

Tomyam bersantan..kite suka sangat tomyam ni..tapi hubby kata tak sedap..untuk kite memang nyums! kalau korang nak tau tomyam campur kat sini..complete ada lala sumer..cedap! craving for more!


Ikan Pari Bakar
buleh tahan la rasanya..macam ni RM6.00


Kuah Cicah ikan bakar..
tapi kite makan ikan tu cecah dengan kuah tomyam!
hahaha! yer tau! ajaran sesat! heran pulak?


 Sotong Goreng Tepung
hahaha! kite paling tak faham kenapa la sotong goreng tepung kat kedai-kedai kelantan ni musti ala-ala cekodok? korang tau cekodok tu ape?
(cakap tak tau memang nak kena hempuk! budget urban la tuh)
tau tak cekodok sotong hubby kite lagi berganda-ganda sedapnya??? 
tau tak? tau tak? tau tak?
lain kali baik suruh hubby kite je yang masak! jimat!

 Sauce cicah sotong goreng tepung..

Makan time!!!! nyums!

Untuk keseluruhan kedai ni buleh la dapat 3 bintang dari kite..makanan buleh tahan..service pon cepat..

buleh la datang lagi banyak2 kali..cuma makanan macam biasa la ada yang sedap ada yang nan hado..so kena trial & error tekak lor..kedai ni dekat medan selera belakang Giant Kinrara yang mahal nak mampos cekik darah tu!
Selamat mencuba!

Moral Of The Story: Makan tu berpada-pada.


Mode: Agak kembung?


Sampai jumpe lagi...Papai!!!



Monday 27 May 2013

JOM MENYUDIP TAPI TAK GUNA SUDIP HEW! HEW! HEW!

Hola!!!

Hari ni hari isnin..jadinya memang semua orang rasa malas je nak buat kerjakan? kan? kan?  termasuk la orang yang tengah type entry neh..
(kekeke! kite lew tew! ke kite sorang je yang rasa?)
 malas betol nak buat ape2 kat opis ni rasanya..tapi kena gak la follow up pape yang patut..tak siap keje kang..melalak plak "bos" kite tu..malas plak nak dengar dia meroyan..
kalau suara sedap takpe gak la..huh! 
entry memula ni kite cuma nak share resepi yang simple ni je..tempat makan plak kalau ada lebih masa kang kite buat lagi satu entry lain erk? hmm..resepi apa kite nak share? macam biasa la..resepi kite kan semua memang jenis cecampak sajork..asal buleh makan..pastu orang yang makan tu tak masuk spital kira orait la tu kan? hehehe! 
nama menu kite kali ni ialah ...

Kebab Ayam Ala Cataplana
(nama resepi sure la kena kebaboom kan? hehehe!)

Bahan-bahannya adalah:

Isi ayam (tak kisah banyak mana atau bahagian mana..kite guna tight)
Sausage Cocktail 
Capsicum atau Cili bengala (bukan bengali tau?) 
Bawang Besar (tak kisah la yang merah ke kuning ke)
Cendawan Shitake (mesti yang fresh)
Zucchini (timun jepun)
Knorr Sesedap rasa
Lada Sulah
Sauce BBQ ITA atau HP sauce
Butter
Aluminium Foil



Lets cekidaut!!! 

 Bawang besar Holand
nak guna bawang merah pon buleh..asalkan dia bawang besar..nak guna bawang kecik pon buleh kot kalau korang lalulah nak telan diakan?? kite? sumpah tak lalu der!
bawang kecik bakar? euwwww!!!

Capsicum + Cendawan Shitake Fresh

 Potong capsicum tu cengini..masa masak semalam kite guna yang kuning ni aje..kalau nak macam-macam kaler pon buleh gak takde masalah pon..cantik la cataplana korang tu nanti..warna warni gitu..meriah u ouls! 


 BBQ sauce jenama ITA
kite suka jenama ni sebab dia dah complete dengan honey..
kalau taknak honey buleh beli yang takde honey..ada banyak jual kat tesco ni..korang carik je la..


 Isi ayam tu jangan potong kecik sangat..sedang-sedang la supaya senang nak makan nanti..kang besar sangat tercekik plak..hehehe!
(tu kalau makan gelojoh..adeh!)

 Cendawan Shitake ni pon potong dia sedang-sedang..sebab cendawan ni besar makanya kite potong dia empat..kalau kecil potong dua sudah..

 Dah lepas potong tu korang satukan la dia dalam mangkuk cenggini..masak semalam kite tak letak Zucchini so tu pasal la tak nampak timun hijau tu dalam mangkuk neh! Sausage cocktail pon takde uhuhuhu!!!

 Lepas tu tabur dengan serbuk Knorr sesedap rasa dan gaul sebati..

 Tabur lada sulah jugak untuk menambah rasa..
sukahati korang la nak tabur banyak mana...dah katekan? masakan kite memang takde sukatan..main hentam jerk..

 Dah siap tu..masukkan dalam bekas kecik sket dan tuangkan sauce BBQ tu kat atas..

 Gaul-gaulkan dorang bagi sebati gitu..

Dah siap gaul tu wrap dia dengan plastik dan masukkan dalam peti sejuk dalam 2 jam..lagi lama lagi bagus..chill je tau? jangan pegi bekukan dia pulop..

 Aluminium foil

 ambik bekas besi yang tahan panas lepas tu wrap dengan aluminium foil ni..wrap cecantik supaya senang nak letak ayam tu nanti..
(tudung periuk pon buleh..kekeke!)

Lepas 2 jam buleh lah korang keluarkan ayam tadi dan buat macam kat bawah ni..

 susun dorang cenggini..sebenarnya semalam kite dah salah buat..patutnya kite bakar ayam dulu..bila ayam dah masak baru letak cendawan dengan capsicum..lepas tu bakar balik dalam 5 minit jer..semalam kite masak lama sangat ikut ayam..ayam tu kena masak dalam 30 minit.. jadinya cendawan dengan capsicum kite jadi lembik..uwaaaa!!!

 Letak butter sket kalau nak letak..kalau taknak dia berminyak tak payah letak pon takpe..kite memang suka letak macam-macam..trial & error konon..

 Susun camni..tabur butter..pastu kat atas dia kite tuang balance sauce tadi..

 Ok...dah ready untuk di bakar!!
kite bako! kite bako!
berhati-hati masa masukkan dalam oven tu..
oven tu panas..kang melecup plak tangan korang tu..
kat umah tu..kite memang guna tangan yang besau tu untuk melindungi tangan kite yang cumil neh..hehehe!
selamat tangan!!!

 ingat! bakar ayam je yang 30 minit..sayur mayur tu masukkan kemudian..
kite salah masak ni tau tak?
(ape daaa share resepi salah neh? ajaran sesat betol!)

 tadaaa!!!
lepas 30 minit dah masak pon ayam kite..
tengok la kalau still tak masak buleh tambah lagi 10 minit..yang penting sampai ayam tu masak la..ingat! ayam kite tak sama tau? 
ayam ku tetap ayam ku..tidak mungkin menjadi ayam mu..
(apa yang ko merepek ni setannnnn!!!)

 Patutnya masak ayam dulu camni...dah lepas 30 minit baru masukkan sayur dan bakar lagi dalam 5 ke 10 minit..kalau taknak dia berminyak sangat kurangkan butter..tak letak langsung pon takpe sebab minyak ayam tu akan keluar nanti..kite saja gatal nak letak jugak..lepas tu minyak dah melimpah ruah! haiyohhh!!!

 Ok dah siap masak dan buleh makan..
nak sedap makan benda ni dengan nasik..ala macam kat nando's tu...letak nasik pastu tabur cataplana ni atas nasik.. kukus atau bakar sekejap nasik tu..
baru nyum nak makan..nak sedap lagi guna nasik yang berperisa macam nasik briyani ke..nasik bukhara ke..jangan guna nasik lemak sudah ler..

Sebab semalam kite malas nak makan nasik maka kite pon makan lauknya sajork! nyum! nyum! diet la konon..heh!
hubby cuit ayam tu sket jerk..cendawan dengan capsicum tu dia tak makan pon..ada ke dia kata cendawan tu rasa macam petai jeruk??? Hamaigad!!!! tapi memang iye pon hahaha! sampai kencing pon bau! takpe la ubat..kite makan je..lagi pon cendawan memang peberet kite tak kisah ape jenis cendawan pon..janji cendawan...yummeh!

Eh! kenapa ada gambar kebab bercucuk pulak neh?
hehehe! sebenarnya resepi atas tu buleh diguna pakai untuk buat kebab macam gambar kat atas ni jugak..bezanya cuma cucuk dorang dengan lidi dan bakar!
kalau yang macam ni lagi cedap u ouls!
gambar ni kite amik masa kite buat BBQ ramai-ramai dengan office mate kat umah my mummy..habis licin kebab kite!
untuk korang..selamat mencuba dan berjaya!

Moral Of The Story: Bila bosan memang la rajin kecahkan dapur..

Mode: Beku! Brrrrr...Brrrr...

Sampai jumpe lagi...Papai!!!