Tuesday 2 April 2013

JOM MASAK MEE BANDUNG JOM!!!

Hola!!!

Hari nie Che Bard busy sket..banyak menda nak follow up..
yer la semalam dah kemain berjimba ria so hari nie mintak nyawa la..tapi sempat gak curik time sket tuk hapdate blog neh! cian korang nanti tertunggu-tunggu plak entry baru kan??
(tetiba sangat perasan hokay)
Memula hari nie Che Bard nak share resepi campak2 Che Bard ngan korang..jangan risau resepi Che Bard memang senang2 bangat..sape kata tak reti nak masak tu kan memang la saje nak kena ketil perot dia tuh!
Hmmm...kite nak masak ape neh?
(tajuk dah besau lagi nak tanya??? tampau kang)
Jom kite masak mee bandung! resepi yang cepat..senang dan cedap!

Lets Cekidaut!!!

Bahan-Bahan

Mee/Mee hoon/Kuetiau/Laksa/Spegheti
Perencah Mee Bandung Adabi
Bawang putih (ketuk)
Ayam (potong kecik2)
Cili Boh
Sos Cili Maggie
Telur ayam
Cendawan Butang
Sawi
Fish Ball
Fish Cake
Tauhu Pok 
Minyak masak
Tepung Jagung
Air
Gula
Serbuk perasa


Buleh pilih nak guna mee ape..Che Bard tak suka mee kuning nie sebab dia rasa kapur! so kalau korang suka mee kuning nie ley la guna..selalunya Che Bard guna spaghetti..

Laksa pendek..
Che Bard memang suka trial n error..Che Bard guna Laksa pendek neh! wahhh!!! cedap pulop!

Bahagian Ayam yang Che Bard paling suka adalah kepak!
masak pape pon musti guna kepak ngan tight..potong kecik2..takkan nak letak seketul gabak tu plakkan?
tapi kalau rasa nak buleh gak..hehehe!

Cili Boh..
Cam bese guna Cili Boh jenama Puteri..Jenama lain tak sedap..nak sedap lagi gi giling cili sendirik..hahaha!

Sos Cili Maggie

Bahan utama!!!
Perencah Mee Bandung adabi! takde neh..camne nak jadi mee bandungkan? cara mudah yer?
(errr...pemalas sebenarnya)

Telur ayam

Taufu goreng bulat..
errr...patutnya tauhu bulat gorengkan??? kikikiki! 
hantam sajalah labu..

Nie watak sampingan jer...nak ada pon buleh..taknak pon takpe..tapi Che Bard memang suka menatang neh!
kalau letak dalam mee kari lagi cedap! tu len kali Che Bard share resepi erk?

Bawang putih nie ketuk jerk bagi hancur!

Fish ball goreng..
nak guna yang tak goreng pon buleh..bahan yang ada nie sume benda yang Che Bard suka..so sila ikut selera tekak memasing yer?

Fish cake

 Cendawan Butang..
lagi banyak lagi bagus! Sumpah! kite memang giler cendawan...

 
Cara masak plak...
pic nie dah melompat-lompat sebab kite tak sempat nak snap sumer..tapi cam bese la..memula korang panaskan minyak...bile minyak dah panas masukkan jari korang...eh!!! acah jerk..jangan wat pasal kang hilang plak jari takley nak sarung cincin bling2 miahaha!!! hokay jom sambung masak!
bila minyak dah panas tu masukkan la bawang putih ketuk tadi..dah layu sket masukkan plak cili boh...letak air sket...masak cili boh tu sampai masak..tak masak kang sakit perot plak...lepas cili masak masukkan plak ayam...gaul bagi ayam tu masak sket pastu masukkan perencah mee bandung adabi..kacau lagi sampai sebati.. 

 Lepas masukkan perencah tu korang masukkan je la sume benda lain tadi tu sekali..cendawan..fish ball..fish cake...gaul je sume tu sekali...

Pastu masukkan air biar dia gelegak..

Bila dah gelegak buleh la masukkan sos cili..gula dan serbuk perasa..pastu ce ler rasa sedap ke idak..
(bab sukatan nie kite memang failed hokay)

Bila dah cukup rasa tu maka buleh la korang campakkan Tauhu Pok ngan sawi tadi dalam kuali tu...Che Bard memang suka sayur so memang letak banyak...nak tukar ke kobis bunga or brocoli pon buleh...takde masalah..

 Gaul sampai sawi tu layu...pastu bancuh tepung jagung dengan air sket pastu masukkan dalam kuah tu nak bagi kuah tu pekat..Lepas tu baru la pecahkan telur sebiji-sebiji dalam kuah tu..pastikan telur tu tak hancur..sebab nak telur tu bebulat jer nanti..

 Pastu pilih la mee mana yang korang nak letak dalam mangkuk..

 Pastu tuang jer la kuah tu dalam mangkuk tu..
tengok tu fail betol kite sebab telur dah hancur..haih!
korang jangan hancurkan telur tu tau nanti tak cedap!
kalau telur tu separuh masak lagi cedap..amacam? senangkan? so buleh la cuba kalau korang rasa2 malas nak masak tue..kenyang je makan menda nie..
Ok..selamat mencuba!


Moral Of The Story: Makanan simple pon sedap jugak..

Mode: Manis

Sampai jumep lagi...Papai!!!

No comments:

Post a Comment