Saturday 6 April 2013

JOM MENYUDIP KUETIAU KUNGFU WATCHA!!!!!

Hola!!!

Post nie kite nak share resepi pulop..
resepi nie kite dapat dari sorang Chef pencen masa keje kat opis lama..
Abang Syed namanya..hehehe!
dia masak sedap hoi!
resepi nie dia yang masak tapi kite dah pon cuba buat sendiri kat umah..
jadi dan memang layan...Slurrrppppp!!!!
(dia masak kite duk tepi snap gambar sambil bertanya itu ini hehehe!)
Jom tengok camner kite nak buat Kuetiau Kungfu Watcha neh!
(errr...ni nama kite yang letak...nama resepi nak up je kan??? hahaha!)

Lets Cekidaut!!! 

Bahan-Bahan yang kite perlukan untuk masak Kuetiau Kungfu Watcha nie adalah
 seperti dibawah yer?

Kuetiau
Udang/Ayam/Daging
Bawang putih cincang
Telur ayam
Sawi/Kobis bunga/Brocoli
Air
Minyak
Sos Tiram
Minyak Bijan (Jenama popo)
Kicap pekat (Jenama popo)
Kicap cair (Jenama popo)
Gula
Lada Sulah
Tepung jagung

Hokay sukatan korang agak2 la yerk? 
ampun beribu ampun la..kite memang masak campak2 jerk..
Cara masak plak jom kite tengok gambar!
baru best nak masakkan? kan? kan? 



Nie Chef pencen itu..hehehe!
abaikan budak seksi kat belakang tu yer?

Memula letak minyak sket dalam kuali yang tak melekat tu..
pastu masukkan kuetiau dan goreng kejap..


campurkan kicap pekat sket nak bagi kuetiau kite tu ada kaler dan rasa  masin2 sket bila makan nanti..

Kacau rata2 jangan sampai melekat-lekat..

 Jangan goreng lama sangat...
bila dah sebati camni ley angkat letak tepi..

skang kite masak kuah dia plak..
Panas kan minyak dalam kuali..

 Tumis bawang putih yang dah cincang halus tadi sampai naik bau..
naik bau je jangan hangit! kang tak sedap plak kuah neh!

Pastu masukkan sos tiram..
agak2 la banyak mana sebab masakan ni tak letak garam..

Pastu masukkan udang plak..
Kalau nak tukar ayam ke daging pon sedap gak..
kalau kite masak memang tamak haloba sume tu kite letak..
meriah kuah kite neh!

Masak udang tu kejap je..
jangan sampai over cooked kang keras tak sedap..

 Lepas tu masukkan air...sukahati la nak letak banyak mana..
kalau nak kuah banyak letak la lebih..

Pastu masukkan Kicap cair..minyak bijan..gula dan lada sulah...

Pastu kacau sebati..


 Masak nie kena guna api besar!
biar kuah tu cepat gelegak.. 

 Bila kuah dah gelegak campakkan plak sawi tu..

Bagi la sawi tu layu sket sebelom masukkan tepung jagung..

 Bancuh sket tepung jagung dengan air pastu curah masuk dalam kuah nie..
tujuan dia nak bagi kuah nie pekat! 

Bila kuah dah pekat sket buleh la masukkan telur ayam tadi sebijik demi sebijik..

Gaul2  nak makesure telur tu masak la...
kalau kite suka dia tak bape masak hehehe!

Pastu amik kuah tadi tuangkan dalam kuetiau yang dah siap goreng tadi..
nie express sebab yang makan phirana kejap je dah licin..
kalau nak hidang cecomel tu ley la letak sket kuetiau dalam pinggan pastu tuang kuah kat atas kuetiau tu dan hidang...

siap sedia untuk dicekik!

See??? licin!!!! hahaha! sedap bangat!!!


Senang jer kan?
modal pon tak banyak..
kalau malas nak masak hujung  minggu or balik keje tu nak makan makanan yang simple dan cepat di masak ley la cuba masak yer?
selamat mencuba! pasti tak mengecewakan..

Moral Of The Story: Masak sendiri lagi jimat dan puas makan

Mode:Masih sejup la!

Sampai jumpe lagi...Papai!!!

No comments:

Post a Comment