Tuesday 10 September 2013

LEBARAN PREPARATION & RAYA DAY 1 2013 - HOME SWEET HOME

Hola!!!

Raya dah berzaman habis tapi kite ni baru la terkemut-kemut nak hapdate citer pasal raya kat blog neh..haih! 
(lembs tahap ape pon tak taw..)
takpe la..janji kite share dengan korang kan? kan? kan?
(nak cover rasa bersalah lew tew!)
Skang jom tengok preparation kite untuk sambut hari raya dan resepi masaknya sekali! Entry 2 dalam satu neh!

Lets Cekidaut!!!


Ada gambar tapak Sleman perisa udang ni la..hehehe! 
sebab sebok sangat sediakan bahan nak masak makanya we all berbuka dengan KFC aje..

Rumah baru we all ada pool lagik..tapi skang ni tengah renovate pulop so tak buleh la kite nak terjun tiruk uhuhu!


Ikan Tongkol nak buat gulai makan dengan nasik dagang..hubby la ni rajin sangat beli seko2 cengini..kalau kite jangan harap la..memang kite suruh budak pasar tu siangkan terus..senang keje kite! kekeke!

Ikan tongkol dah siap siang..hubby kite la yang buat neh..nak harap kite? tahun depan pon belom tentu..
(bukan tak reti yer? take note sket!) 

Ni gulai ikan tongkol yang dah siap dimasak..kekeke!
resepinya takde yer sebab gulai ni hubby yang masak..len kali kite ushakan resepinya untuk korang hokay?

Bawang nak buat masak rendang..kali pertama dalam hidup masak rendang manual ni tau? haih! nasib baik la yang nak makan tu hubby sendiri..kalau tak jangan harap!!! masak rendang segera sudeh!

Lepas blend jadi la cenggini..

Daun Kunyit..potong halus2 dan potong besar2..dedua nak guna..

Serai..potong kecik untuk blender..

Lepas blend jadi la cenggini..

yang besar ni ketuk2 je nanti nak campak masuk dalam rendang tu..

Halia..Lengkuas..Bawang putih potong kecik2 nanti nak blender sumer neh!

Rempah kari..kite guna yang pedas sket jenama BABA'S..

Bancuh dengan air jadikan dia pes cenggini..

Ramuan penting neh! kite masak memang tak letak garam..

Daging..kite rebus kejap..kalau daging yang memang dah lembut tu tak payah rebus pon tak pe..masa beli ni kite dah siap suruh budak pasar tu terus potongkan kekecik..memang tak rajin la kite nak buat sendiri kat rumah..memang kite ni pemalas tahap hangsuang! nasib baik la dapat hubby rajin hehehe!

Santan Kelapa..pon kite beli yang dah siap2..kalau hubby kite dia mesti nak beli yang asli..kena perah2 bagai...haiyoh!!!! tidak!!!!!!!!!!!! 
sampaikan budak yang jual kelapa kat NSK tu pon dah jadi bespreng dia..haila!

Cili Boh cap kekupu??? buleh la daripada takde..terpaksa beli sebenarnya sebab jenama PUTERI peberet kite tu takde jual kat NSK..

Tengok cili ni je kite sakit hati..eheheh! mowtif sangatkan?

Asam jawa..pon yang segera..kalau korang nak tau..dalam peti sejup umah kite sume bahan ada 2 jenis..segera dan tak segera..yang segera tu dah tentu la kite yang guna..yang tak segera tu korang paham2 la sape yang guna yer? huahuahua!
sorang moden giler..sorang lagi conservative nak maut!!
memang sesuai...cak pong! cak pong! 

Kerisik kelapa..untuk sedapkan lagi rasa rendang..

Bunga Lawang..

Gula Melaka
(asal dari melaka kot)

Skang jom kite masak rendang daging..memula panaskan minyak dalam kuali besar..

Bila minyak dah panas..masukkan bahan tumis macam bawang..lengkuas..halia..dan serai yang dah diblender..kacau sekejap dan masukkan bunga lawang dan kulit kayu manis..
(kalau nak letak 3 sekawan tu pon buleh)

Ni air rebusan daging tadi..jangan buang..boleh guna balik masa kite masak rendang kang..lagi sedap la rasanya dari guna air biasa kan?

Bila bahan tumis dah separuh masak dan naik bau masukkan plak cili boh..masak guna api kecik sampai cili betol2 masak..kang cili tak masak rendang jadi tak sedap..kite kalau tumis benda2 ni memang guna minyak melimpah..nanti bila cili dah masak baru la buang lebihan minyak tu..masa cili separuh masak tadi masukkan sekali pes kari..pastu kacau la sampai dorang bebetul masak..kalau nampak agak kering boleh la masukkan air rebusan daging tu sikit2..

Bila dah cukup masak campakkan plak daging yang dah siap rebus tu dalam kuali..kacau-kacau bagi sebati..

Kacau dia sampai la kuah tu menyeliputi seluruh bahagian daging tu..

Bila dah siap masukkan plak santan pekat..

Kacau rata tunggu sampai mendidih sket..

Bila kuah dah mendidih dan daging dah separuh empuk.. masukkan la bahan perasa macam garam ke gula ke..ajinomoto ke..kalau kite..kite cuma guna Knorr pasti sedap dan sedikit Ajinomoto sahaja..kite jarang masak guna garam.. 

Pastu untuk rendang kite guna gula melaka..kite tak guna gula putih..tapi ikut tekak korang la yer dop? kite masak main campak2 je janji boleh telan dan tak masuk spital..yang penting hubby kite kata sedap dan dia makan banyak..hahaha! 

Bila dah agak2 masak tu masukkan plak daun kunyit dan serai ketuk..kacau sebati..pastu masukkan kerisik..

 Kacau lagi untuk pekatkan kuah dia..rendang nak tahan lama kena la masak lama2..bagi kuah dia betul2 pekat dan sedikit kering..

Bila kuah dah agak kering dan daging plak dah betul2 empuk boleh la tutup api..siap dan dah boleh makan! hehehe! senangkan??? 

Ketupat Nona segera..ape? nak suh anyam guna daun kelapa? kekeke! lupakan je..ni la satu2nya benda yang kite paling bangang abadi tak dapat2 nak belajar dari kecik..terus kite give up!

Jeli Konyaku segera gak..yang ni bahan2 untuk buat puding Triffle pulop...jom tengok!

Susu cair..
kite dah macam nak menangis carik susu IDEAL takde jual kat NSK..tapi tak sangka plak jenama ni sedap..yang best harganya murah pulop..hehehe!

Pandan sponge kek..sume bahan ni nak buat puding triffle..

Buah Laici & Longan

Longan Syrup

Nata De Coco 

Memula bancuh Tepung custard dengan susu cair..

Masak menggunakan api kecik..kacau untuk pastikan custard tak berketul..masukkan gula secukup rasa..dah masak angkat dan letak kat tepi..

Dalam periuk lain masak plak jeli konyaku..yang ni sume dah ada dalam kotak dia..ikut je la cara2 masaknya kat situ..
hokay! kite pilih perasa kiwi dan tetibe kite rasa warna dia sangat scary..uhuhuhu! sebab dah tengah malam hantam sajelah! kat mana plak nak dicarikan warna lain yer dop?

susun sponge kek dalam bekas..
lepas tu tuangkan longan syrup nak bagi kek tu basah..

Lepas tu tepekkan custard kat atas sponge kek tadi tu cenggini..patutnya kena letak dalam bekas besar..yang ni kite letak dalam mangkuk coet..baru pindah umah la katekan kite pon tak tau mana peginya mangkuk kaca besau kite tuh!

Pastu tabur plak nata de coco kat atas dia..hubby kite memang suka makan nata de coco..so kite tabur je la sampai nak penuh mangkuk tu..

Pastu tuang plak jeli scary tu kat atas dia..

Pastu tabur plak laici ngan longan macam tak hengat kat atas tu hehehe!


kalau buat dalam bekas besar patutnya kena buat banyak2 lapis baru la cantik..tapi sebab cari bekas tak jumpe makanya memang kite main hentam je la..
ok! fine! fine! ajaran sesat..
Aaaaaaaaaaahhh!!! kesah plak? janji buleh makan!

Nak bagi nampak comey sket dan nak tutup warna jeli hijau yang agak scary tu makanya kite picitkan la whipped cream kat atas dia tu..deco2 la konon..kekeke! padahal..
(bijak la konon kan?)

Tu dia!!!! 
we all melepak kat balcony main bunga api sementara nak tunggu nasik dagang hubby masak kekeke! seronok wei! dah pukul 4 pagi kot time ni..

semangat dia menghalau nyamuk muahahaha!!
habis masak pukul 5.30pagi..
pastu dedua terus membongkang mih! mih! mih!

Bangun pagi terus setting meja..walau pon beraya berdua aje..

Menu yang simple aje..

Nasi dagang + Gulai ikan tongkol + acar ..ketupat dan rendang daging
air plak teh O panas dan sirap ais..

Puding trifle untuk dessert..terjumpa almond slice dalam peti sejup..bakar jap tabur atas tu..kekeke!

Jemput makan semua :)

Kenyang nasik melantak dessert la pulop..

so ni la preparation dan sambutan hari raya pertama we all..tak pegi mana2 pon tapi tetap meriah sambut kat rumah berdua dengan hubby..nyaris2 tak jadi masak ni disebabkan petang sehari sebelum raya tu we all masih lagi duduk kat balai polis buat report pasal pompuan lahanat tu!
huh! geram!!! buat hilang mood nak raya jerk!
citer lanjut next entry kite sambung erk?

Moral Of The Story: Buat baik dibalas baik..

Mode: Geram!!

Sampai jumpe lagi..Papai!!!

No comments:

Post a Comment