Tuesday 17 September 2013

RESEPI LASAGNA - HOME SWEET HOME

Hola!!!

Hari ni kite lepak kat opis dengan tahap aircond yang dah membuatkan kite hampir2 beku..tanda2 nak pegi toilet kali yang ke 8 pon dah ada terasa-rasa gak neh! hadoi!!! buat masa ni terpaksa la kite menghapdate blog chumil ni dengan jari yang terketar-ketar..uhuhuhu!
(mana la dorang campak remote aircond neh?)
hari ni kite cuma nak share resepi LASAGNA yang kite dah janjikan hari tu je..ape lagi? moh le kite!

Lets Cekidaut!!!


 Memula kite perlukan bahan2 macam yang ada dalam gambar kat atas neh..kite ajar satu persatu kat korang erk? pastu pandai2 korang la nak buat yang mana satu dulu hokay? 

STEP 1
Memula kite ajar korang masak kulit dia dulu..mari! mari! 
bahan-bahannya adalah..

Lasagna Kering + Butter + Air
 Jenama pape pon buleh..kite bese guna jenama San Remo tapi takde plak jual kat NSK nun..so jenama ni je yang ada..tapi kira buleh la neh! sedap gak..yang penting halal!
(ada yang komplen tak halal kang! memang dasar nak kena hempuk!)

Bila bukak cenggini la ropernya..kering kerentang gitu..walau pon kat kotak tu dah tulis oven ready yakni takyah rebus tapi kite tetap tak percaya wahahaha!
(diri sendiri pon tak ley nak caya..inikan plak kotak?) 

Untuk puaskan hati sendiri makanya kite pon panaskan air dan letak sikit butter..

Pastu bila air dah mendidih kite masukkan lasagna kering tu dalam air panas..rebus kejap..jangan masuk sume sekali tau? kang dia melekat-lekat plak..masuk satu persatu gitu..

Cenggini hah! kalau tak jaga elok2 kang dia melekat-lekat plak..haih! tension je kite!

Rebus kejap je tau? dlm 2-3 minit camtu..jangan sampai dia lembik sangat..nanti hancur plak masa kita nak baked kang..dalam erti kata lain rebus dia manja2 sudeh!
dah siap masak suh si kulit ni duduk tepi dulu diam2..

STEP 2
Skang kite nak ajar korang masak sos merah atau inti dia plak..bahan yang kiter perlukan adalah..

Semangkuk Daging Cincang
hentam je la banyak mana pon..lagi banyak lagi sedap..

2 batang Sosej
(ada buleh takde pon takde masalah)

1 tin Cendawan Butang

1 tin Sos Cendawan Prego

1/2 buku Butter Lite

Sos cili


2 keping keju

Bahan perasa rahsia..
(rahsia la sangat! choi!!)

Bila dah siap sedia semua bahan2nya..jom kite masak plak..memula panaskan butter..

 Pastu masukkan Daging cincang dengan sosej..masukkan air sket supaya daging tu tak melekat-lekat..goreng kejap sampai daging tu bertukar kaler..

 Pastu masukkan plak cendawan..kacau2 sampai separuh masak..

Bila cendawan dah separuh masak masukkan sos prego tadi pastu kacau rata..masukkan air lebih kurang 1/4 tin..

 Bila dah separuh mendidih masukkan la sos cili..kite guna sos cili life tau? pengguna tegar neh! kalau korang guna sos lain kite tak jamin rasa dia sama erk? aiyork!

 Pastu korang taburkan la sedikit sebanyak bahan perisa seperti...garam ke..ajinomoto ke..gula ke..lada sulah ke..tapi kalau ikut resepi kite..kite cuma guna KNORR PASTI SEDAP dan gula sahaja..tapi ni ikut tekak korang la erk? ha? letak banyak mana? hehehe! yang ni pon sukehati korang la..asal kena dengan tekak korang sudeh!
(resepi ape la neh? haizzzzzzzzzz!)

 Pastu masukkan 2 keping cheese tak kisah la jenama ape pon..kite guna jenama EMBORG..budak cheese ni pon sukehati korang la nak letak ke tak..sebab kalau ikut resepi kite ni memang la tak beringat..sah2 lepas makan berat korang naik berganda-ganda..cheese sana sini..hahaha! ada bran nak follow?? 
Bak kata sang penglipur lara
"Jika anda tidak berjaya untuk kurus maka ajak la teman anda untuk gemok bersama-sama"

Pastu kacau je la kuah tu sampai dia masak..kalau nak kering sket pon boleh..bila dah siap masak cam bese letak jugak dia ni kat tepi suh dia duduk dendiam jangan nak mererayap tak tentu hala kang susah plak nak carik.. 


 STEP 3
 Skang mari kite ajar korang masak sos putihnya plak..ape? banyak step hoh?
(Abuden?? ingat senang nak makan benda sedap? heh!)

 Amik mangkuk kecik pastu letak air dalam mangkuk neh..air sejup yang dah masak tau?

Pastu masukkan 2 sudu tepung gandum dalam air ni..pastu bancuh la dia macam kite nak buat lempeng tu..tapi bagi dia cair2 sket.. 

Cam gini ha! pastikan dia tak berketul tau? kalau dia jadi berketul ada la yang tak kena dengan bancuhan korang tu..

 Pastu dalam kuali panaskan 1/2 buku butter..kacau sampai dia cair..

 Bila butter dah cair cepat2 masukkan bancuhan tepung tadi tu..masa ni  kite guna sudip jer..ter "weng" la plak sekejap..nasib baik tak termasak tepung kite..hadoi!!! ajaran sesat ni jangan plak korang ikut hahaha! pastikan korang gunakan pemukul telur masa nak masak sos putih ni yer?
(Hamaigad!mengelupur cam nak giler carik pemukul telur)

 Pastu cepat2 masukkan 250ml susu full cream..jenama pape pon boleh tapi kite guna jenama Magnolia..

Ni hah susunya! guna yang putih tau? jangan nak pandai2 guna yang perisa coklat mahu pon stoberi..ingat tu??!!

 Kacau dia jangan benti tau? kang dia berketul habis rosak sos ni..kacau dan kacau dan kacau je dia sampai dia mendidih kuar bunyik pup! pup! tu..
(sekali dia pup! kat tangan sakit hoi!)

 Dah mendidih tu korang masukkan la bahan perisa..kite letak KNORR PASTI SEDAP dan 2 keping cheese..ada time kite guna kiub pati ayam..mana2 pon boleh rasa sama jer..kalau nak tambah lada sulah pon buleh sajork..

 Pastu kacau la dia sampai masak..pukul je dia jangan benti2..

 Ok dah siap!!! kite masak sos ni pekat sket..kalau korang nak cair sket pon buleh..

STEP 4
Skang kite ajar korang cara untuk buat LASAGNA kite neh!
jom! jom! 


 Memula amik bekas aluminium pastu susun la kulit lasagna yang duduk diam kat tepi lepas kena rebus tadi tu..

 Sebab bekas kite ni tak bape nak besau makanya terpaksa la kite buat cara tipu sket..hehehe! kite potong kulit lasagana tu untuk tutup seluruh kawasan permukaan tu..ha! bijak tak? 
(bijak la sangat..kui! kui! kui!)

 Bila dah tutup sume tu taburkan la sos merah ni atas dia..kite memang buat dia basah sket supaya kulit lasagna yang separuh masak tadi akan terendam dan basah..

  Lepas tu tuang plak sos putih atas sos merah tu..cam gini ha..

 ha..pastu letak lagi selapis kulit lasagna..dan camtu la seterusnya..sampai la bekas korang tu penuh..

 Yang atas sekali ni pastikan adalah sos putih yer kengkawan?

 Pastu parut la mozzarella cheese macam tak hengat sampai melimpah...lagi melimpah lagi nyums!
(Ya tuhan!!! mana la tak gemok?)

Kite guna cheese camni..lagi jimat..parut je la banyak mana yang korang suka..hehehe!

 Ha! gini la ropernya sebelum dibakar..skang jom kite bakar dia dalam oven..kalau korang nak tau kite cuma guna oven toaster aje ni..kite masak dalam 20 ke 25 minit cenggitu..tapi kalau korang nak dia masak lagi cantik jangan tabur mozarella cheese tu dulu..korang masak je lasagna ni seko2 dalam 25 minit dalam oven..bila dia dah masak cantik baru korang parut mozzarella cheese kat atas dia..pastu bakar lagi 5-10 minit...

 Tadaaa!!!!! 
hasilnya??? usah ditanya..memang la menakjubkan!! kan? kan? kan?

 Closed up sket!

Pastu boleh la potong dia untuk di ngap! ngap!
Ni kite potong time dia tengah panas2 baru kuar dari oven..memang melimpah ruah cheesenya..hahaha! Jom makan!!!
(dah tak sabar nak cekik)

 Bila sejuk sket..baru la dia cantik cenggini hehehe!

Ok selamat mencuba dan berjaya yer kengkawan! 
resepi kacang dodol je neh!

Moral Of The Story: Benda yang kite suka masak subuh2 sepi'e pon kite sanggup bangun nak masak..

Mode:Lemau ler..

Sampai jumpe lagi..papai!!!

8 comments:

  1. camno nk kuruihh ni hahahaha

    ReplyDelete
  2. hahaha! buleh! buleh! jangan la makan selalu kekeke!

    ReplyDelete
  3. hai..nk tnye, awak pkai toaster oven yg mcm mne? sy ade toaster oven..tp oven tu xde temperature... just ade api atas, bwh, bwh &atas.. so, kalo nk buat lasagna ni, nk pkai yg mne 1?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi..kite pakai oven toaster pensonic mmg takde temp..mmg ada api atas bawah aje..lasagna biasanya dah separuh masak masuk dalam oven tu nak bg dia nmpk masak cantik n supaya keju cair..boleh je nak pakai yg ada temp or takde temp :)

      Delete
  4. Erm, sedap tu. Buat pengetahuan awak, Oven-ready lasagna tu bukan bermaksud sudah diovenkan, tetapi boleh terus masukkan dalam oven dan panaskan sekali dengan sos tanpa perlu dididihkan terlebih dahulu. Lagipula, oven-ready lasagna ni selalunya kepingannya lebih nipis daripada lasagna biasa. Apapun, tekstur masakan lasagna awak mmg nmpak sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah penah buat terus masak terus tapi kulit tu jadi keras tak bape masak..tu pasal saya rebus dia dulu hehehe!

      Delete
  5. nampak sedap nak mamposss!!! thanks kak untuk recipe, boleh cube ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nmpk sedap??? mmg sedap!!! hahaha! sila buat!!!

      Delete