Monday 16 February 2015

DUMPLING SUP CECAMPAK - MENU ATKINS FASA 3 & 4

Hola!!!!

Skang ni kite memang agak malas je nak menghapdate blog neh..tapi kalau tak hapdate kang bila plak cite kat draft box tu nak abiskan? kan? so nak taknak terpaksa la kite merajin rajinkan jari jemari gempal kite ni tuk menaip..haizzzz!!!!
hari ni kite nak share resepi lagi..asik la makan je kan? hahaha!!! lantak!!!

Lets cekidaut!!!

Hari ni kite nak ajar korang buat dumpling..takyah makan kat kedai..3 sebab nape kena buat dumpling ni? pertama sebab dia sedap! kedua sebab dia makanan sihat..ketiga sebab kite memang tak suka makan dumpling frozen yang rasanya tah pape..so demi nak memenuhi selera tekak kite yang cerewet neh terpaksa la kite gagahkan diri yang tak bape nak gagah ni menggedik gedik masak sendiri..hohoho!


 Bahan bahannya cam dalam gambar kat atas..hari ni kite malas nak kirakan carb hahaha!!! pandai2 la korang sukat sendiri kalau nak makan..SSS taw???

Kulit Dumpling (beli je kat pasaraya melambak jual)
Cendawan tiram
Sayur Yaumak
Udang
Ayam
Bawang putih
Bawang merah kecik
Sos tiram
Sup ayam 



 Skang jom tengok cara nak buat inti dumpling neh..memula cincang sume bahan sayuran supaya jadi halus cam gini..

 Udang ngan ayam pon sama..cincang je sampai halus..

 Lepas tu panaskan minyak n campak je sume bahan2 masuk dalam kuali..biar sampai layu sket..bila dah layu tu tuangkan plak sos tiram..kacau2 bagi sebati..masak sampai kuahnya kering...so siap dah intinya..letak tepi bagi sejup!

 Bila inti dah sejup sedia la untuk buat dumpling ni..
  
 Memula asingkan kulit dumpling tu supaya senang nanti nak amik sebab beliau kan melekat lekat..buat keje sorang2 haruslah buat persediaan rapi dulu..yer dop?

 Bentangkan kulit dumpling diatas tapak tangan yang gempal lepas tu sudukan inti dumpling dalam kulit tu..sukahati la nak letak byk mana pon intinya..owh! lupa plak nak bagitau..inti ni kalau korang taknak masak dia pon takpe sebab nanti benda ni nak dikukus..tapi kite suka masak dulu sebab nakkan flavournya hahahihihuhu!

 Dah siap letak inti ponjotkan dia macam ikatan pocong gitu..
*errrr...takde contoh lain ke seetaaaan!!!!!*
takyah guna telo nak bagi melekat..picit je tepung tu nanti dia lekat sendiri..lagi satu ni bukan tepung yg buat kulit popiah tu tau? kite guna tepung gy0za brand LO SAM..carik la kat jusco banyak jual..


 Jadila rupenya begini..comel dop dumpling kite????

 bila dah siap boleh la masukkan dalam pengukus yang dah siap dipanaskan airnya..ni kite cuba pengukus baru hadiah besday dari kite untuk kesayangan..hahaha! bagi hadiah kat dia sebab dia pandai buat nasik dagang tapi last2 kite gak yang guna balik kikiki! tapi takpe nanti raya dapat la kite makan nasik dagang ngan gulai ikan tongkol dia yang lazat nak meninggal tu!!!
*kelip2 mata sambil flip rambut*


 Kukus la dalam 30 minit ke 1 jam..senang cite kukus sampai masak ler..hehehe!

 gini la ropernya bila dah masak...kalau korang taknak kukus nak goreng pon voley..ikut selera korang la nak makan yang camne..  

Pastu semalam kebetulan kesayangan nak makan sup ayam..kite masak pastu kite curik la supnya dan masukkan dumpling ni dalam sup tu..heaven habag hang! makan plak ngan kuah cili pedas..memang terangkat!

Cara buat kuah cilinya gini..dia ada 2 versi..sebab 1 versi ikut tekak kite..yang satu lagi ikut tekak kesayangan..so biasanya kalau nak makan sup kena ada 2 jenis kuah cili..boleh bayangkan tak camne kalau kite masak untuk 2 orang yang punya selera yang berbeza??? hahaha!

Bahannya cam kat atas ni..yang ni versi tekak kite..musti kena ada..
kicap
cili padi
bawang putih
bawang merah
belacan
lemon

kalau kesayangan punya versi musti kena ada..
kicap
cili padi
limau kasturi
  
Versi kite sume bahan tadi tu kecuali kicap kena goreng ngan minyak sampai separuh masak..

Bila dah siap goreng masukkan dalam blender siap dengan minyak2 tu sekali..campur kicap dan lemon pastu blend sampai sebati..boleh makan ngan sup ke..stimboat ke..buat banyak2 letak dalam peti sejup..senang bila nak makan..

kalau yang versi kesayangan plak..cili padi tu kena blend kering..pastu campur kicap dan air limau nipis..siap tuk dia.. 

 Tadaaaaa!!!!! tu dia kuah kicap cili ada dua bekas hahahihihuhu! 

ok dah settle dah resepi sup dumpling cecampak neh..sila la cuba buat sendiri yer? kbai!

Moral Of The Story: Sup elok untuk panaskan badan

Mode: meroyan

Sampai jumpe lagi...papai!!!

No comments:

Post a Comment