Tuesday 27 May 2014

MINI CHICKEN CHOP WITH COW SKIN + COCONUT CRUMB - MENU ATKINS

Hola!!!

Hari ni kite nak share resepi lagi..resepi ni tak kisah orang diet ke tak diet ke boleh sama2 hentam hehehe! kang asik post entry resepi diet je..sakit plak hati orang yang tak diet tu yer dop? tak mo! takmo!

Lets Cekidaut!!! 

Hari ni kite nak share resepi mini chicken chop jer..hehehe! skang jom tengok bahan2 yang perlu ada untuk kite sama2 buat mini chicken chop ni..jom! jom! 

Bahan2nya
*************
Isi Dada / Paha ayam 
Keropok kulit lembu
Kelapa kering
Lada hitam
Garam/Knorr pasti sedap
(induction guna garam je sudeh)
Kunyit
Minyak bijan
Telur
Minyak untuk menggoreng


Memula potong isi ayam ni jadi kecik2 sket..dah nama pon mini chicken chop kan?  hehehe! kalau nak lebih sedap guna bahagian peha yer sayang2 sume..sebab nanti rasanya akan jadi lebih wallah! juicy jerk..kalau guna bahagian dada nanti isinya jadi agak kering sket..kang makan tercekik! kikiki! pastu korang cucuk2 isi ayam ni dengan garfu biar dia berlubang lubang sket senang nanti ramuan perap nak menyerap dalam isi ayam neh! 

Dah siap cucuk isi ayam ni korang lumurkan lah dia dengan garam + kunyit + minyak bijan..biarkan perapan ni dalam 30 minit supaya rasa tu meresap jauh ke dalam isi ayam..nanti baru sedap nak makan hehehe!

ni gambar keropok kulit lembunya..kena goreng dulu..yang mentah yang tengah2 tu yer? ni gambar pinjam tau hehehe! yang kite punya tak sempat nak snap hahaha! makan begitu saja pon sodap! untuk resepi ni korang kena hancurkan kopok kulit lembu ni dulu tau? ramas2 je..
ha?? mana nak beli??? korang boleh refer kat SINI

Ni plak kelapa parut kering..ala! yang orang guna buat kuih raya tu..tapi jangan guna banyak2 tau? sebab carbnya tinggi.. untuk sape2 yang masih dalam fasa induction tu guna manja2 je..ni untuk ganti bread crumbs tau? ha! nak makan benda sedap kena rajin carik idea..tapi kena pastikan lulus untuk orang yang berdiet yer? kalau untuk orang tak diet tu lantak la nak guna banyak mana pon hehehe!

Ni plak lada hitam bijik..tumbuk je sendiri halus2 untuk dapatkan sensasi hangat2 sket masa makan nanti..nak guna cili flakes pon boleh sajork..sukahati la yer?

 Dah siap tumbuk tu korang gaulkan la kopok kulit lembu yang dah dihancurkan tu dengan kelapa kering ni tadi..kalau nak campur garam sket pon boleh..pastu campur dengan lada hitam tumbuk tu tadi..gaul sebati..dah siap tu letak dia kat tepi jap..

close up sket!

Balik pada ayam yang kite dah perap tadi..skang pecahkan telur dan tuang masuk dalam ayam tadi dan gaul rata..

Lepas tu amik ayam tu satu demi satu golek2kan dalam serbuk crumbs yang kite dah buat tadi tu..sorry gambar golek menggolek takde sebab sebok menggolek aje..masak sorang2 ler katakan..kite la chef..kite la photographer hehehe! terrer benau! buat sampai habis..dah habis tu boleh la korang panaskan  minyak dalam kuali..goreng dia dalam minyak yang panas tu sampai dia jadi kuning keemasan..gambar goreng takde gak..sebok menggoreng..nak bawak henpon gi dapur takut jatuh plak dalam kuali..huhuhu! terus jadi henpon chop oh! tidakkkkkkkkkkkk!!!!

 Tadaaaa!!!!! dah siap goreng camni la rupenya..hehehe!

Boleh makan dengan sos istimewa buatan sendiri atau makan dengan mayonis..oh! nom nom! resepi sos istimewa sila carik kat entry2 lepas yer? malas plak nak letak banyak2 kali hehehe!

close up sket hehehe!
Skang korang boleh cuba masak sendiri kat umah..senang je ni..ha! sape kata tengah diet takley makan chicken chop??? boleh der..tapi!!! kena buat sendiri yer??? selamat mencuba!!!

Moral Of The Story: Dapur dunia keduaku!

Mode: Lapar!!

Sampai jumpe lagi...papai!!!

No comments:

Post a Comment