Thursday 22 May 2014

MUSHROOM STUFF WITH CHEESE BAKED - MENU ATKINS

Hola!!!

Agak lama kite tak hapdate blog cumil nikan??? sorry yer kesayangan sume kite busy sket dengan masalah kehidupan yang asik datang bertimpa timpa haih! tapi syukur Alhamdulillah skang sume dah hampir2 nak selesai pelan2 kayuh orang kata..doakan semoga segalanya dipermudahkan untuk kite yer?? ok untuk mengubati kerinduan korang pada resepi kite yang selalu menawan kalbu tu..errr...chewwaaah!!! 
*sila muntah berjemaah*
mari kite share satu resepi mudah dan boleh dimakan oleh orang yang berdiet mahu pon orang yang takmo berdiet..balun saje! ha! suka tak? suka tak?

Lets Cekidaut!!!

Ni bahan2 utama untuk buat resepi hari ni..ha? nama resepi??? ala! kan dah tulis kat atas nun..hehehe!

Bahan-bahannya
**********************
Cendawan Shitake / Portabello
bawang putih dicincang
Daging cincang
Unsalted Butter
Mayo Mustard
Special Sos
Mozzarella Cheese

bahannya bape banyak nak guna??? hehehe! cam biasa pandai2 la korang sukat sebab kite masak main campak2 aje kikiki!!! memang ajaran sesat sungguh! ok skang jom kite tunjuk cara masak cendawan sumbat2 neh! jom! jom!

Memula korang bersihkan dulu cendawan ni..potong batangnya tapi jangan buang pulak..boleh guna buat tambah isi untuk sumbat..korang potong batang cendawan tu halus2..kalau taknak guna batang pon tak pe korang boleh guna cendawan tu dalam sekuntum dua.. 

Pastu cendawan ni korang tumis dia kejap dengan butter dan garam..pastu angkat letak dia kat tepi jap..suh dia duk diam2 jangan bagi dia mererayap kang susah nak carik..

Lepas tu nak buat bahan sumbat dia plak..daging cincang + batang cendawan/cendawan cincang dan bawang putih korang tumis jugak dorang dengan butter dan garam..


Masak sampai jadi camni..pastu angkat masukkan dalam mangkuk..

Lepas tu campurkan tumisan daging tadi dengan sedikit butter + mayo mustard dan parutan mozzarella cheese..cheese tu parut je banyak2..lagi banyak lagi sodap!

Pastu campurkan sedikit sos istimewa dalam bancuhan inti ni tadi..

Kacau sampai dia jadi cenggini..ok siap dah inti untuk sumbat dalam cendawan kite tadi..

Amik dulang pembakar pastu susun cendawan yang duk diam2 tadi tu dan letakkan inti sumbat tu dalam cendawan tadi..letak hati2 jangan sampai bertabur..buat macam kite buat tu comel aje kan? kan? kan?
*sambil lap peluh*

Dah siap macam ni boleh la korang bakar dorang dalam oven sampai la cheese tu cair dan garing..

Tadaaaaaaaaaaa!!!!! dah masak!!! skang boleh ngap!

Kite makan cendawan sumbat ni dengan keropok kulit lembu..sedap habag hang! kenyang! kalau nak dapatkan keropok kulit lembu tu boleh refer kat link FB ni..adik manis ni jual hehehe! boleh PM dia yer?
SI COMEL GEBU TIMELESS LUKMAN

Jemput makan!!! hehehe!

bawah ni kite letak lagi cara buat sos istimewa tu..tau dah korang sure malas nak belek entry lama2 kan so kite tepek lagi kat bawah ni untuk memudahkan keje korang..


Bahan-Bahan Sos
*******************
Unsalted Butter
Bawang putih cincang
(kalau malas nak pakai asing2..guna jer garlic spread)
Cili boh
Air
Cuka
Garam
Sweetener

Cara caranya
********************
Tumiskan butter dan bawang putih..lepas tu masukkan cili.. masak diatas api sederhana sehingga cili betol2 masak..bila agak2 cili tu kering tambah air..masak lagi..biar cili tu betul2 masak baru la sos ni sedap dan akan tahan lama kalau disimpan..bila cili dah masak masukkan la bahan2 perasa tadi dan sambung lagi masak sampai sos tu jadi pekat..pastu rasa la sedap ke idak sosnya..bila dah cukup masak tu biarkan la sos tu sejuk sebelum simpan dia kat dalam botol..jimat tak yah beli sos kat luar yang mahal2 untuk diet tu..hehehe!
*sengih lebar berskala jahat*

Nota bulu kaki yang lurus:
 Semua bahan diatas korang agak2 je la yer untuk buat banyak mana..kite kalau masak main campak2 je tak reti nak sukat2..asal jadi sudeh..pastu untuk yang sedang berdiet dalam tahap P1 dan P2 sila ikut bahan diatas sepenuhnya yer? jangan derhaka! sape yang dah masuk P3-P4 boleh tambahkan dalam sos tu tomato blend dan capsicum cincang untuk mendapatkan rasa yang lebih wallah!


Ok siap sume dah! selamat mencuba!!! daaaa!!!

Moral Of The Story: Dari bahan yang sama boleh cipta macam2 resepi best!


Mode: geliang geliut


Sampai jumpe lagi..papai!!!


No comments:

Post a Comment