Thursday 20 February 2014

LAMB BULGOGI - MENU ATKINS

Hola!!!

Jari dah penat nak type ayat panjang2..otak pon dah melecet nak fikir ayat2 best..so skang ni macam biasa kembali kepada hapdate nan seciput..nak share resepi je lagi..ni betul2 resepi orang malas hehehe!!

Lets Cekidaut!!!


 LAMB BULGOGI
Oleh kerana kite memang kemaruk giler oink! oink! dengan citer korea MY GIRLFRIEND GUMIHO tu makanya kite pon google la cara2 nak buat dan makan bulgogi ni sendiri..hehehe! gegeh u ols!
Bawah ni ada 2 cara masak so sukehati korang la nak follow yang mana satu erk?

Bahan-bahannya
***************************
1/2 batang Zucchini (taknak pon takpe)
1/2 kilo Lamb Chop
(kite beli kat  ABANG BURN tu je..kuah kasik cuci sket sebab manis sangat..kalau korang nak perap daging sendiri pon boleh)
Daun Salad
Mayonis

Cara-Cara buatnya pulak
*******************************
Memula korang grill lamb tu sampai masak dan letakkan beliau dalam pinggan..pastu korang potong je daun salad tu sesuka hati asalkan nanti buleh lipat2 macam sireh..zucchini tu pon sesuka hati korang la nak potong dia macam mana bentuk..nak bulat2 ke..nak panjang2 ke..nak nipis2 ke..asal senang nak letak dalam daun salad tu nanti..siap sume tu letakkan dorang sume dalam pinggan macam kat bawah ni dan letakkan sekali dengan mayonis..kalau taknak mayonis tu takyah la letak..boleh makan camtu aje pon dah sedap.. 


Cara-cara makannya pulak
*******************************
amik daun salad pastu sapukan nipis2 mayonis kat atas permukaan daun salad macam korang sapu kapur kat daun sireh time nak makan sireh..
(kalau korang pernah makan sireh la gamaknya yer?)
dah lepas sapu tu korang letakkan plak kepingan daging dan zucchini tadi tu atas daun salad tadi..pastu korang lipat la daun salad tu macam korang lipat sireh macam gambar kat bawah neh! ce intai sket..

 gini hah! ce try..ce try..

dah siap lipat camni korang nganga je mulut masukkan bulgogi tu dan kunyah la dengan gembira..ulang langkah diatas sampai la korang burppp!!! kenyang!

 Yang ni plak kite grill Lamb tu sekali dengan cendawan tiram..kite tak pakai zucchini..untuk pengetahuan korang resepi ni boleh ubah ikut selera tekak masing2..kalau korang tak makan kambenk boleh la tukar kepada ayam atau daging..takde masalah punya..resepi ni tetap jadi tau? hehehe!

yang ni kite guna ayam panggang perisa original yang kite beli kat giant tu je..kite selalu makan camni untuk lunch dan dinner..kenyang hoi!
ok citer dah habis..Kbai!

Moral Of The Story: Resepi kena ikut tekak sendiri..

Mode: Out

Sampai jumpe lagi...papai!!!

No comments:

Post a Comment