Saturday 10 January 2015

NEW YORK CHEESE CAKE IN JAR - MENU ATKINS PHASE 2 , 3 & 4

Hola!!!!

Kite muncul lagi dihari sabtu yang permai ini bersama resepi yang nyum! nyum! hehehe! malas nak bagi mukadimah panjang2 jom je tengok ape yang kite nak share dengan korang hari ni..
NEW YORK CHEESE CAKE IN JAR
ha!!! dasat nau namanya kan? kan? so skang jom tengok camne cara nak buat kek dalam balang yang kacang dodol neh..

Lets Cekidaut!!! 

Bahan-bahan untuk cake
***************************
100g cream cheese = 1.5g carb
1 biji telur = 0.3g carb
50g plain yogurt = 7.5g carb
(nak jimat carb guna greek yogurt)
2 peket palsweet = 0.6g carb
(nak jimat carb guna stevia) 

Bahan-bahan cream
***************************
100g cream cheese = 1.5g carb
100ml whipping cream = 2g carb
1/4 sudu serbuk koko = 0.5g carb
1 peket palsweet = 0.3g carb

Bahan sampingan
********************
2 biji balang kecik

Adunan ni boleh dapat 2 jar cake
Total carb = 14.2g carb
1 jar carb = 7.1g carb



Mula2 cam biasa sediakan sume bahan..

Pastu dalam blender korang campurkan cream cheese + yogurt + gula + telo..pastu blend sume bahan tu sampai sebati licin gitu.. 

Lepas tu sediakan satu bekas letak air dalam tu sebab kite nak bakar cake ni guna teknik waterbath..kenapa kena bakar camtu sebab kite nak dapatkan cake yang lembab dan padat gitu...hahaha! korang jangan pelik nape kite bakar kek kite ni dalam cawan besi..serious!! puas kite carik bekas kecik nak bakar dalam stor tapi tak jumpe uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! pastu cawan ni je yang duk menonjolkan diri..lantak guna aje asal voley kikiki!!!! oleh kerana kite bakar guna oven toaster api atas bawah jadi kek kite jadi tak bape nak cantik sket..tapi sila jangan pandang pada rupanya yang huduh tu aje yer? yang penting rasanya tu boleh buat korang terbang sampai langit hehehe! lagi pon nanti kek ni nak dihancurkan so elok la dia tak cantik2 sangat hahaha!
*ayat sedapkan hati sendiri lalalala*

Oh ye! kite bakar dalam 30 minit..kalau guna oven lain korang pandai2 la letak timer yer? Sementara nak tunggu kek tu masak jom buat cream dia plak..sama gak cam tadi dalam blender korang masukkan cream cheese + whipping cream + serbuk koko + gula pastu blend sampai la sebati jadi cream..dah siap letak tepi dulu sebab nak tunggu kek tu masak...

bila kek dah masak tunggu sejuk sket baru keluarkan dari bekas baru la dia cantik je padat..ce tengok kek kite dah rupa scon plak hahaha! terus rasa nak ngap ngan cream cheese hadoi! dah la buat sket aje..kang buat banyak over makan pulop..so buat sket aje asalkan lepas kempunan cheese cake sudeh..

Pastu belah 2 kek tu sebab nak buat 2 bekas..kalau korang tertanya tanya nape kek kite ada corak2 plak tu?? sebabnya.. kite kacau kek tu sekali sekala nak bagi dia masak sekata..tau je la oven toaster mana boleh masak kek hahaha!!! pastu sediakan balang kosong..balang ni sebenarnya bekas jem..so bekas jem yang orang tak diet makan tu jangan la dibuang boleh buat tempat letak kek ni hah! memula korang hancurkan kek tu pastu sumbat masuk dalam balang..tekan bagi padat..

Dah padatkan dia korang letak plak cream..buat beberapa lapisan sampai la kek tu habis..pastikan atas sekali tu cream yer?

bila dah siap nak bagi cantik tabur la serbuk koko atas cream tu..pastu tutup balang simpan kek ni dalam peti sejuk..dah sejuk baru la sedap nak makan sambil tengok running man wakaka!!! untuk pengetahuan korang kite makan kek ni hari ahad je sebab hari ahad je kite duk phase 4 hari lain kite duk phase 2 or 3..
nak maintain la katekan hehehe!
so selamat mencuba resepi yang amat mudah ini..Kbai!

Moral Of The Story: Diet tapi boleh makan makanan lazat

Mode: Nak terkucil

Sampai jumpe lagi..papai!!!

No comments:

Post a Comment