Thursday 10 April 2014

BUBUR SELASIH CAK LEM PONG - MENU ATKINS

Hola!!!

Apa macam kesayangan sume?? sihat dop? mood camner hari ni? ok ke tak ok? kalau tanya kite..part sihat tu dah semakin nampak sinarnya..kalau tanya part mood macam lemau2 sket hehehe!
*toleh kiri kanan cover line*
ok hari ni rasanya cam free sket so sempat la kite nak type entry ciput ni lelaju..nak share resepi je pon..entry pepanjang nanti ada masa kite buat yerk? citer banyak je yang nak dikongsi tapi rasanya masa ni macam mencemburui kite jerk..dengki betol!!! huhuhu!!!

Resepi ape?? tu tajuk dah besau tulis kat atas nun sila jeling sket sambil buat senaman mata yer? skang jom tengok ape bahan2 yang diperlukan untuk buat bubur selasih cak lem pong yang kacang dodol neh!

Lets cekidaut!!!!


Bahan-bahannya
********************
2 sudu besar biji selasih
200ml whipping cream
100ml santan
sweetener ikut tahap manis tekak masing2

Step Pertama: 
rendamkan bijik selasih yang kering tadi tu dalam air panas..rendam sampai beliau jadi kembang bertaman-taman macam dalam gambar diatas..dulu masa kecik kite tak suka makan selasih ni..kalau bulan puasa aruah mak buat sirap letak beliau neh gigih kite menapis ketepikan beliau sebab nak minum sirapnya aje..hahaha! weng betul! tapi skang sume benda kite telan..asalkan halal...kuikuikui!

Step kedua:
Amik periuk kecik masukkan whipping cream dan santan pastu masak la mereka diatas dapur dengan api sederhana perlahan sampai mendidih..kacau2 selalu kalau tak kang santan tu berketul tak cantik..ingat masak lemak cili padi??? boleh biarkan santan berketul ketul? ni bubur ler der..hehehe!

Step ketiga:
Lepas mereka dah mendidih masukkan la biji selasih kembang bertaman tadi dalam kuah santan tu..masukkan jugak sweetener sesedap rasa..kacau2 lagi sampai mendidih untuk kali kedua..dah siap! senangkan???? pejam mata pon boleh masak..ngeeeeeeeeeeeeeeee!!!

Masukkan dalam mangkuk dan sedia untuk dihirup..
kalau nak makan panas pon boleh nak makan sejuk pon boleh..terpulang tekak korang la erk? kite memang suka makan sejuk2 so kite humban dia masuk freezer dalam 1 jam..dah sejuk baru makan..dap! dap!
ok la selesai dah..selamat mencuba resepi orang malas ni yer? daaaa....

Moral Of The Story: Nak makan benda sedap otak kena cekap

Mode: Kelemauan

Sampai jumpe lagi..papai!!!

4 comments: