Tuesday 15 April 2014

PRAWN STUFF WITH CHEESE BAKED - MENU ATKINS

Hola!!!!

Yang sebenaunya kite memang busy giler hari ni..tapi entah kenapa la kite nak gak hapdate blog neh..lantak..padahal nak share resepi je pon kikiki!!!! citer panjang2 tu tengah takde mood nak karang ayat huhuhu!

Hari ni kite nak share resepi kegemaran kite..
sebenarnya sume makanan yang jenis bersumbat sumbat cenggini memang peberet kite hehehe!

Lets Cekidaut!!!

Bahan bahannya seperti gambar diatas yer?

PRAWN STUFF WITH CHEESE BAKED
*******************************************
10 ekor udang besar 
(lagi besar lagi bagus!)
2 ulas bawang putih 
(dicincang halus)
2 kuntum cendawan shitake 
(dicincang halus..boleh tukar cendawan lain kalau nak)
1 sudu Butter 
(dicairkan)
Mozarella Cheese sekehendak rasa
(diparut)
1 sudu Mayo Mustard
Home made sauce
Garam
Minyak bijan 

Memula cuci watak utama yakni udang ni bersih2..buang kulit tengah tinggalkan kepala dan ekornya sajork..belah belakang udang dah buang la segala macam urat murat kat dalam badan beliau tu..kasik bersih sume..lepas tu perap beliau dengan garam dan minyak bijan dalam 10 minit..

Lepas tu dalam mangkuk lain campurkan bawang putih cincang dan cendawan..gaul rata biarkan mereka berkenal kenalan..hehehe!

Lepas tu masukkan plak butter..patutnya butter ni cairkan dulu tapi yang ni kite nak cepat so kite humban je dia masuk pastu lenyek hehehe! tolong jangan tiru yer? nanti butter terlebih sangat stuff tu jadi lembik dan sangat berminyak..masukkan sikit jer butter ni supaya bahan sumbat kite tadi tu jadi lembab2 gitu..

Pastu dah gaul butter masukkan la mozarella cheese yang dah diparut tadi..lagi banyak cheese lagi bagus! cedap!  hehehe! jangan lupa plak campurkan jugak sesudu besar mayo mustard tadi..gaul2 lagi sampai sumenya sebati..siap dah inti kite neh!

Dah siap tu boleh la sumbatkan belakang udang tadi tu dengan bahan2 inti tu..sumbat je banyak2 sampai melimpah ruah hehehe!

Mahap yer gambar blurr sket tak tau la nape? lense kamera terkena butter kot..mana sebok nak prepare bahannya..mana sebok nak amik gambar lagi..hadoi!!!! tapi demi korang sume kite sanggup taw??? so tolong sayang kite lebih2 hokay?

Last sekali letak la sos istimewa buatan sendiri tu kat atas inti tadi..masa kite susun ni kemain cantiknya dia bersusun..tapi bila dah masuk oven melimpah plak inti kite tu sebab butter banyak sangat..so kalau nak selamat korang balut udang ni seko2 dengan aluminium foil macam buat potato jacket tu..ha! baru la inti udang ni akan melekat kukuh je kat belakang dia..ampun! kite nak cepat ni..so sumenya huru hara! tapi kalau korang nak buat ikut cara yang betul yer? baru la cantik udang korang nanti hehehe! masuk dalam oven dalam 15-20 minit camtu sampai udang dan keju tu masak..terpulang pada citarasa masing2 la yer dop?

 Tadaaaa!!!!!! 
dah siap camni la rupenya! hehehe! pastu hias la pinggan kasik cantik2 sket sebelum lempar udang sumbat neh atas pinggan tu..mihmihmih!

Kasik close up sket! hehehe! terliur tak? terliur tak???? sedap habaq hang! ha! bestkan diet boleh makan camni???hahahihihuhu!

Kasik closed up lagik!!!! Muahahaha
*sambil gelak syaiton bergema gema*

Nak sedap lagi boleh cicah dengan sos istimewa yang dicampur dengan sedikit mayo mustard untuk mendapatkan rasa yang lebih kelangit!!! ha??? ape??? cara buat sos istimewa??? eh! kite lom bagitau erk? hehehe! adoi! ingatkan dah boleh tamatkan entry rupanya belom kikiki!!! ok jom tengok cara buat sos tu pulak..gambar takde yer?? ampunkan kite sekali lagi! hehehe!

Bahan-Bahan
*******************
Unsalted Butter
Bawang putih cincang
(kalau malas nak pakai asing2..guna jer garlic spread)
Cili boh
Air
Cuka
Garam
Sweetener

Cara caranya
********************
Tumiskan butter dan bawang putih..lepas tu masukkan cili.. masak diatas api sederhana sehingga cili betol2 masak..bila agak2 cili tu kering tambah air..masak lagi..biar cili tu betul2 masak baru la sos ni sedap dan akan tahan lama kalau disimpan..bila cili dah masak masukkan la bahan2 perasa tadi dan sambung lagi masak sampai sos tu jadi pekat..pastu rasa la sedap ke idak sosnya..bila dah cukup masak tu biarkan la sos tu sejuk sebelum simpan dia kat dalam botol..jimat tak yah beli sos kat luar yang mahal2 untuk diet tu..hehehe!
*sengih lebar berskala jahat*

Nota bulu kaki yang lurus:
 Semua bahan diatas korang agak2 je la yer untuk buat banyak mana..kite kalau masak main campak2 je tak reti nak sukat2..asal jadi sudeh..pastu untuk yang sedang berdiet dalam tahap P1 dan P2 sila ikut bahan diatas sepenuhnya yer? jangan derhaka! sape yang dah masuk P3-P4 boleh tambahkan dalam sos tu tomato blend dan capsicum cincang untuk mendapatkan rasa yang lebih wallah!
Ok siap sume dah! selamat mencuba!!! daaaa!!!

Moral Of The Story:Dalam dunia serba mahal skang ni sume benda kalau boleh buat sendiri..jimat!!

Mode: Mengetosis

Sampai jumpe lagi..papai!!!

No comments:

Post a Comment